Fülöp, Evelin

Abramović dinoszauruszokhoz hasonlította az ausztrál őslakosokat

2016.08.18. 09:18

Programkereső

Marina Abramović októberben megjelenő életrajzi könyve máris borzolja a kedélyeket a közösségi médiában - adta hírül huffingtonpost.com.

Már javában folyik 384 oldalas könyv (Walk Through Walls) promóciója a művésznő Facebook-oldalán, a memoárt úgy definiálják, mint "a páratlan és rendkívüli művész életének élettel teli és erőteljes interpretálása."

Marina Abramović
Marina Abramović

Ám készült a könyv kivonatáról egy fotó, amelyen Abramović azt írja, hogy az ausztrál őslakosok úgy néznek ki, mint a dinoszauruszok, és ezután még egyéb sértő megjegyzéseket tesz rájuk.

WTF??? Excerpt from Marina Ambrovic's upcoming memoirs: #theracistispresent

Erica McCalman (@emccalman) által közzétett fénykép,

Rachel Wetzler, New Yorkban élő író az Instagramjára posztolt ki egy fotót a megjelenő könyv egy lapjáról, amelyen a performansz művész arról az időszakról ír, amikor az Északi területen járt Ausztráliában az 1970-es években. A bejegyzést azóta törölték, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy pár felhasználó ne tudta volna megosztani a fotót.

„Az ausztrál őslakosok nem csak a legrégebbi faj a földrészen, de a legősibb faj a bolygón. Úgy néznek ki, mint a dinoszauruszok. Valóban nagyon furcsák és mások, és úgy kell velük bánni, mintha élő kincsek lennének. Pedig még nem azok.”

„A nyugati szem számára borzalmas látványt nyújtanak” – írja. "Az arcuk semmihez sem hasonlítható. Hatalmas testük van (az egyik szörnyű következménye a nyugati civilizációval való összetalálkozásnak, a sok cukor felpuffasztotta a testüket) és pipaszár lábaik.”

Abramović még 2013-ban nyilatkozott egy kiállítása kapcsán a Daily Mailnek, ahol kifejtette, hogy az ausztrál sivatag mekkora hatással volt rá. „Ausztrália a részem. Itt kezdtem a legjobb munkáimat.”

Közben az ausztrálok elkezdtek dinoszauruszokat posztolni a közösségi oldalakon „önarckép” felirattal.

Időközben Abramović is reagált egy Facebook-bejegyzéssel a kialakult vitára;

Ebben leírja, hogy az ausztráloknak köszönhet mindent, és igen sok időt töltött el ausztrál törzsekkel, akik kitörölhetetlen hatást tettek az életére és a művészetére. A fotóról pedig megjegyzi, hogy az egy korábbi, javítatlan változat volt, és a saját naplójából származik, amelybe 1979-ben a legelső benyomásait jegyezte le. Később aztán, ahogy megismerte az őslakosokat, megértette őket, és a mai napig tiszteli, becsüli és a szívébe zárta őket.

Mindegy, reklámnak jó volt.