Fülöp, Evelin

Kultúrautalvánnyal a terrorizmus ellen

2016.08.25. 10:27

Programkereső

Talán mégsem a falakban, drótkerítésekben van a megoldás az európai öntudat és az európai kultúra megszilárdítására. Az olasz kormány minden olasz fiatal 18. születésnapjára adományoz egy 500 eurós utalványt, melyet kulturális programokra használhat fel - adta hírül a mymodernmet.com.

Színházjegyek, múzeumbelépők, mozijegyek, könyvvásárlás; a lista igen bőséges – ezekre lehet majd felhasználni azt az 500 eurós (160.000 Ft) bónuszt, melyet minden olasz fiatal megkap 18. születésnapján; a vócsert (vagyis nem készpénzt) 19. születésnapjukig használhatják fel. A program szeptember 15-én indul, a fiataloknak egy telefonos applikáción keresztül kell regisztrálniuk.

Teatro dell'Opera di Roma
Teatro dell'Opera di Roma

Számítások szerint a program 290 millió eurós költséggel jár az olasz állam számára, ebből 575.000 olasz állampolgár részesedik majd, de a kormány szerint a beruházás sokszorosan megtérül.

Negyven hatalmas lószobrot állítanak ki Rómában

A monumentális alkotásokat a római Colosseum és a Traianus piac előtt helyezik el szeptemberben - adta hírül a theartnewspaper.com. Gustavo Aceves, mexikói művész a menekültek kétségbeejtő helyzetére kívánja felhívni a figyelmet.

Matteo Renzi, olasz miniszterelnök fejében még tavaly novemberben, a párizsi terrortámadások után született meg az ötlet, mely fontos része lehet a terrorizmus elleni küzdelemnek az európai kulturális értékek megerősítésével. „A történelem bizonyítja, hogy a kultúra képes legyőzni a tudatlanságot, és a szépség maradandóbb, mint a barbarizmus.” - jelentette ki a miniszterelnök.