Bernát, Felícia

Vigyázat! A skót duda halált okozhat!

2016.08.25. 15:15

Programkereső

Hét éve hunyt el. Az orvosok nem vették észre, hogy a szenvedélye ölte meg. Amikor a manchesteri tüdőklinikára megérkezett, már késő volt - számolt be a történetről a The Washington Post.

2014 áprilisa volt, a 61 éves férfi állapota az előző hét évben folyamatosan romlott, egyre nehezebben kapott levegőt. Régebben akár 10 km-t is le tudott futni, de akkorra már egy 20 méteres séta megtétele is nehezére esett. A tüdőkapacitása harmadára esett vissza. Az orvosok nem tudták, mitévők legyenek.

De doedelzakspeler ("Bagpipe Player"), Hendrick ter Brugghen, 1624
De doedelzakspeler ("Bagpipe Player"), Hendrick ter Brugghen, 1624
Fotó: wikipedia

A tenyésztés négy gombatípust is kimutatott, melyek a férfi betegségét okozták. Öt évvel korábban a férfinél súlyos tüdőbetegséget állapítottak meg, a diagnózis hypersensitív pneumonitis (HP) volt. A betegség magyarul is több néven fut; pl. farmertüdő, ahol a betegség kiváltó oka lehet pl. penészes növényi komposzt; gombatermesztő-tüdő, aminek oka a penészes gombakomposzt; a madártenyésztőtüdő, aminek kiváltója lehet a galamb, csirke, pulyka trágya; a légkondicionáló-tüdő, amit a légkondicionáló szennyezett pora, vize okoz. A különbség ezek között a változatok között a kiváltó antigének sokféleségében gyökerezik.

Igencsak kifogott az orvosokon, amikor próbáltak rájönni a betegség kiváltó okára. A páciens nem dohányzott. A háza nem volt penészes. Nem volt kötőszöveti betegsége, amely nehézlégzést okozhat. És nem voltak galambjai sem. Az egyetlen kulcs az orvosok kezében az volt, hogy amikor a férfi Ausztráliába utazott három hónapra, az állapotában javulás állt be, tünetei mérséklődtek, majd amikor visszatért az Egyesült Királyságba, újra rosszabbodott az állapota.

2014 szeptemberében - öt hónappal az első orvosi látogatás után, amikor újra kórházba került - rosszabb állapotban volt, mint előtte bármikor. Gyorsan vette a levegőt, de így is oxigénhiánytól szenvedett,  a vérében rendkívül kevés oxigén volt. Amikor az orvosok meghallgatták a tüdejét, olyan volt, mintha egy régi lemezjátszó sercegését hallották volna.

A röntgen tüdőgyulladásra utalt, de vérrögöt, illetve a HP súlyosbodását is valószínűsítették a vizsgálatok. A CT végül kizárta a vérrögöt, viszont azt mutatta, hogy a tüdő sérülései hét évvel azelőtt keletkeztek, és váltak egyre súlyosabbá. Az orvosok aztán bakteriális tüdőgyulladással kezelték, de amikor nem segített, változtattak a gyógyszerezésen, és olyan terápiát alkalmaztak, amellyel a gombák okozta tüdőproblémákat szokták kezelni. Az orvosok erőfeszítései ellenére a beteg végül 2014 októberében meghalt. A boncolás sem adott magyarázatot az ügyre. Csupán az derült ki, hogy a tüdő súlyosan károsodott az évek során egy ismeretlen HP fertőzéstől. A halál okaként végül interszticiális tüdőbetegséget (ILD) neveztek meg, melynek azonban számos fajtája létezik.

Most, a férfi halála után két évvel az orvosok azt állítják, megoldották a rejtélyt. A napokban jelent meg egy tanulmány a Thorax nevű orvosi lapban, melyben az öt tagból álló kutatócsoport egy új kifejezést is alkotott a betegségre, melyben a férfi végül elhunyt; „skót duda tüdő”

A lap szerint, amikor az orvosok megpróbálták diagnosztizálni a betegséget, alaposabban megvizsgálták a férfi hétköznapi életét, hobbiját; kiderült, hogy imád skót dudán játszani. A dudát teszteknek vetették alá, és a hangszeren számos penész-és élesztőgombafajt találtak.

A duda tömlőjében Paecilomyces variotti, Fusarium oxysporum, Rhodotorula mucilaginosa, és Penicillium tenyészett ki. A hangszer egyéb részein, pl. a sípban, emlőben és a fújtatóban is kimutattak számos gombafajt és penészt. A nedves, légmentes tömlő ideális otthont nyújtott a spóráknak. A férfi minden alkalommal, amikor a hangszeren játszott, a penészgombákkal teli levegőt inhalálta, mely végül a betegségét okozta. Az Ausztráliában töltött rövid időben történt javulást pedig az magyarázza, hogy a dudáját otthon hagyta Angliában.

Az egész úgy hangzik, mint egy Monty Python-szkeccs, vagy egy félresiklott Agatha Christie-történet"

- jegyzi meg William Schaffner, a nashville-i orvosi egyetem professzora.

A rejtély azonban túlságosan is valóságos. Ha ez korábban kiderül, és abbahagyta volna a zenélést, vagy legalábbis rendszeresen tisztította volna a hangszerét, nem történt volna meg a tragédia. A tanulmány hasonló eseteket tárt fel szaxofonon és trombitán játszó zenészeknél is, akiknél szerencsére korán kiderült a probléma, így tudtak ellene tenni.

A Guardian szerint nem ez volt az első eset, amelyben a skót duda egészségügyi kockázatot jelentett. 2013-ban John Shone, profi dudás súlyos beteg lett ugyanezekkel a tünetekkel; légzési nehézségek és általános gyengeség. Az orvosok épp időben fedezték fel, hogy a hangszerben különböző gombafajok rejtőznek. „Életveszélyben voltam” – nyilatkozta Shone a Guardiannek. „Majdnem meghaltam”.

Életveszélyes foglalkozás - Mi történik a zenészek testével?

Hogyan befolyásolja a klasszikus hangszereken való játék az egészséget? Zenészbetegségek nyomába eredtünk.

"A probléma egy része valószínűleg abból ered, hogy manapság más, kevésbé légáteresztő anyagokat használnak a dudák készítésekor. A régi típusú bőr dudáknál a tömlő rész antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezett. Bár légmentesen zárt, mégis a bőr elég porózus anyag ahhoz, hogy a nedvességet elvezesse, illetve szellőzzön, ami megakadályozza a gombák elszaporodását" – nyilatkozott Ian Clabburn, a Dudatársaság elnöke egy Telegraph-interjúban.

A dudatüdő-ügy tanulságokkal szolgálhat mind az orvosok, mind a muzsikusok számára. Az ügy rávilágít arra is, hogy körültekintően kell eljárni a kórtörténet felállításakor, a páciens életét, kedvenc időtöltéseit is vizsgálni kell.

A fúvós hangszeren játszó zenészek pedig rendszeresen tisztítsák meg hangszereiket!