Hella

Fidelio Napi Zene – Morricone: Volt egyszer egy Vadnyugat

2016.08.30. 12:36

Programkereső

2003. augusztus 30-án hunyt el Charles Bronson, krími tatár származású amerikai színész.
Charles Bronson
Charles Bronson

Bronson 1921-ben született egy litván szénbányász családban. Apai ágon az Aranyhordából kiszakadt és a mai Litvánia és Belarusz területén letelepedett lipek (krími) tatároktól származik, ez magyarázza a színész ázsiai jellegű vonásait. Az angol mellett folyékonyan beszélt oroszul, litvánul és görögül. Tíz éves volt, amikor édesapja elhunyt. Hogy segítse családját, tizenhat évesen egy szénbányában kezdett dolgozni a testvére oldalán.

A második világháborúban lövészként szolgált egy B-29-es bombázó fedélzetén, és az amerikai hadseregben sebesüléséért Bíbor Szív kitüntetésben részesült. A háború után bokszolásból és alkalmi munkákból élt. Ezekben az években művészetet tanult Philadelphiában, és közben színpadi munkásként dolgozott, hogy díszlettervezői ambícióit kiteljesítse. Hamarosan azonban kiderült, hogy a színészethez nagyobb affinitást érez. Legismertebb filmjei a Volt egyszer egy Vadnyugat, A hét mesterlövész, A piszkos tizenkettő és a Bosszúvágy.

Mai választásunk a Volt egyszer egy Vadnyugathoz készül Ennio Morricone kompozíció:

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.