Bernát, Felícia

Magyar művészt tüntetnek ki a Lennon Ono Grant for Peace díjjal

2016.08.30. 16:52 Módosítva: 2016-08-30 17:00:02

Programkereső

Óriási megtiszteltetés éri Ladik Katalin színésznő és performanszművészt, aki Aj Vej-vej mellett átveheti Yoko Onótól a John Lennonról elnevezett díjat.

A magyar művész olyan nevek mellett veheti át a nemzetközi elsimerést, mint Aj Vej-vej kínai aktivista művész, és Anish Kapoor brit-indiai és Olafur Eliasson dán-izlandi képzőművész - írja az Imaginepeace.

                     

Ladik Katalin a hatvanas-hetvenes évek kelet-európai neoavantgárdjának meghatározó alakja, performer, színésznő, költő, író, képzőművész. Főleg színházi előadásairól, performanszairól, hangköltészeti műveiről ismerték meg. Feminista megközelítése új és nagy jelentőségű volt a térségben. Az úgynevezett írott költeményekkel párhuzamosan hangkölteményeket és vizuális verseket is alkot, előadóművész, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója, képzőművész, továbbá a happening, Mail Art, akció műfajában is tevékeny .

A díjakat az izlandi Reykjavíkban adják át október 9-én, John Lennon születésnapján. Korábban olyan szervezetek is megkapták az elismerést, mint az Orvosok Határok Nélkül vagy az Alkotmányos Jogok Központja, de kitüntették vele a Pussy Riot nevű orosz punkbandát is.