Eszter, Eliza

Két éve pusztult el a könyvtár, most újjáépítik

2016.09.01. 14:57

Programkereső

2015. január 30-án égett le az Oroszországi Tudományos Akadémia, Társadalomtudományi Információs Központjának könyvtára. Dmitrij Medvegyev júliusban döntött az épület sorsáról.

Közel két éve, hogy az eredetileg 30 ezer négyzetméter alapterületű tudományos központból mintegy 2 ezer négyzetméter pusztult el a lángok között, az épület szerkezete instabillá vált, a tető beszakadt. A könyvtár állományából a tűz, majd pedig a vízzel oltás következményeként közel 5 millió tudományos kiadvány és irat semmisült meg. Vlagyimir Fortov, az Akadémia elnöke az orosz társadalomtudományokat ért jelentős csapásnak nevezte az INION könyvtárának leégését, "kulturális Csernobilt" emlegetve.

A tűzeset óta eltelt időszakban közel 11 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben az orosz miniszterelnökhöz, Dmitrij Medvegyevhez fordultak a megrongálódott épület funkciójának helyreállítása érdekében.

INION RAN Könyvtár Moszkva - 2015. január
INION RAN Könyvtár Moszkva - 2015. január

A felújításról szóló döntést júliusban hozták meg - adta hírül az Interfax orosz hírügynökség -, amelynek értelmében a kutatóközpont további 5.500 négyzetméterrel bővül és tölti majd be újra funkcióját a nemzetközi tudományos életben.

INION RAN Könyvtár - látványterv
INION RAN Könyvtár - látványterv
Fotó: INION RAN