Eleonóra

Hétvégén különleges titkokba leshetünk be

2016.09.15. 09:18

Programkereső

Hétvégén rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait szerte az országban. Szeptember 17-én és 18-án elsősorban a hétköznapokon nem látogatható kulturális épületekbe kukkanthatunk be, és a vezetők segítségével különleges történeteket, titkokat is megtudhatunk.

Az alábbi ajánlóban egy szubjektív gyűjtést olvashatnak öt budapesti és egy vidéki helyszínnel, melyeket szerintünk érdemes megnézni.

Kulturális Örökség Napjai
Kulturális Örökség Napjai

1. Vezetés a Budavári Mikvében

I. kerület, Palota út 1. a vaskapunál, a Korona cukrászdával szemben – szombat, vasárnap 14h

A feltárt pincerendszer egyik legrégebbi része a mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve, amelynek feltárása azért is jelentős, mert annak létezése igazolta, hogy a Képes Krónikában említett zsinagóga valóban létezett. A rituális zsidó fürdőt kézzel vájták a kőzetbe, a sekély fürdőrészt rétegvíz táplálja. Előírás szerint a mikvének természetes víznek kell lennie. Ma újra teljesen tiszta és természetes eredetű víz van benn, és szinte teljesen épen maradt fenn.

2. Irgalmasrendi Szent István-kápolna és Irgalmasok Veli bej fürdője

II. kerület, Frankel Leó út 54.,  30/570-1138,  pal.csilla@irgalmas.hu;  (látogatás csak vezetéssel!) 11 és 14h

Izgalmas kulturális, történelmi és építészeti helyszínre hívják az érdeklődőket. Bemutatják a kápolna történetét és kincseit, és bepillantást kaphatunk az eredeti állapotában újjáépített, törökkori Veli bej fürdőbe. Palotás Eszter vezetései 11 és 14 órakor indulnak.

3. Lipótmező és környéke rejtőzködő kincsei

II. kerület, Törökvész utca 145. (Nagybányai út sarok), a Batthyány térről induló 11-es busz Nagybányai úti végállomásánál – szombat, vasárnap 9h  (kényelmes túracipő ajánlott)

Az Apáthy-szikla – Vaskapu-hegy – Kondor utca – Vadaskert – Hűvösvölgy útvonalon tervezett hely-, kultúrtörténeti, botanikai és gyógynövényismereti séta során megismerkedhetünk az Apáthy-szikla helytörténetével, régészeti és épített örökségével, a közelben élt híres emberek életével.

4. BKV Zrt. Ferenc áramátalakítója

IX. kerület, Könyves Kálmán krt. 7.,  1/461-6500, muzeum@bkv.hu – szombat, vasárnap 9-14h

A városi közúti villamosközlekedés áramellátását biztosító áramátalakítás egyedülálló ipari emlékét, az elmúlt 100 év főbb gépegységeit tekinthetik meg az érdeklődők az 1908-ban épült Ferenc áramátalakítóban.

5. Dr. Sztanek Endre Interaktív Polgári Védelmi Múzeum

X. kerület, Bebek utca 1. 30/919-1710, alapitvany@drszea.hu – szombat, vasárnap 10-16h;  (meleg ruha ajánlott)

Kőbánya régi vezetési pontján – sokáig a nagyközönségnek tiltott – helyen járva, a földalatti bunkerekben ismerhetik meg a polgári védelem történetét és régi eszközeit.

+1 Derenk, a szellemfalu

gbubika@yahoo.com; a helyszín csak gyalogosan közelíthető meg!; szombat 11-15h

A középkori eredetű, egykori felvidéki település festői környezetben, a szlovák határ közelében fekszik. 1943-ban a falu teljesen megszűnt, épületeit lebontották. Ma már csak az iskola, a templom helyén emelt kápolna és a temető jelzi az egykori élő falut. A romfalu a magyarországi lengyelség történelmi emlékhelye.

Itt végiglapozhatja a Fidelio különszámát, és kiválogathatja az Önnek legjobban tetsző programokat: