Gábor, Karina, Ders

Filmek valódi téttel

2016.09.21. 09:35

Programkereső

Négy helyszínen kilenc nap alatt több tucatnyi díjnyertes alkotást vetítenek a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF). A szeptember 24-i nyilvános megnyitón meglepetés is várja a közönséget.

A dokumentumfilm fesztiválnak idén a Premier Kultcafé, az Ódry Színpad, az Olasz Kultúrintézet és a Kazimir Étterem ad otthont. "Jó dolog, ha egy fesztivál belakja a várost, a Kanadai Nemzetközi Hot Docs fesztivál tíz helyszínen folyik Torontóban, de az amszterdami vagy a csehországi Jihlavában zajló nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon is több moziban vetítenek" - mondta el Sós Ágnes,  a fesztivál főszervezője. Megjegyezte, hogy a BIDF alacsony költségvetésből gazdálkodik, nem engedhették meg maguknak, hogy egy nagyobb mozit béreljenek, a négy, egymás közelében, a belvárosban fekvő helyszínen kilencven százalékban önkéntesek dolgoznak a mustra alatt.

A vetítések után a dokumentumfilmek alkotóival is találkozhatnak a nézők. A szombati megnyitón A színpadon Princess Shaw című alkotást vetítik, amelynek főhőse, egy New Orleansban élő amatőr énekesnő a fiatal magyar énekessel, Torres Dániellel lép fel az Ódry Színpadon.

Hegedűs D. Géza
Hegedűs D. Géza

A zsűriben többek közt Gryllus Dorka, Veiszer Alinda, Vecsei Miklós Hasi és Hegedűs D. Géza foglal helyet. "Gyermekkoromban sok időt töltöttem nagyszüleimnél, akik parasztemberek voltak"  - mondta el Hegedűs D. Géza.

A dokumentumfilmeknél mindig úgy érzem, mintha tűzbe nyúlna az alkotó.

"Amikor az élet valamely jelenségére ráfókuszál, odamegy, az bizony parázslik. Nagyszüleimnek sparheltje volt, nagymamám mindig fával tüzelt, és olykor, ha egy-egy parázs kiesett, ő lenyúlt, megfogta a puszta kezével és visszatette. Valahogy számomra ezt jelenti a dokumentumfilm, mikor egy nagyon erős individuális személyiség - hiszen ez individuális műfaj, amelyben nincs tompítás, nincs finomkodás - belenyúl a tűzbe. Meg kell fogni a parazsat, ha tetszik. Ez az élménye a nézőnek is: sokkal erőteljesebb, sokkal nyersebb, esztétikai értelemben is egészen más nyelven szólalnak meg ezek az életjelenségek" - fogalmazott a művész. 

Három szekcióban szállnak versenybe az egészestés dokumentumfilmek : a Mert ő normális, a Mert enyém is a titok és a Mert miénk is a hatalom, és a Mert rövidek is vannak címűben a rövidfilmek.

A Mert ő is normális program filmjei különleges emberekkel és élethelyzetekkel ismertetik meg a nézőket a kizárólag Disney-rajzfilmekkel kommunikáló fiútól a szerelmét meggyilkoló írón át az ördögűzőkig.

A következő szekció címe a családi titkokra utal. Az itt bemutatott történetek családi körben, rokonságban folytatott mikronyomozások. Ezekkel a saját családi körükben forgó történetekkel éles ellentétben áll a politikával, történelemmel, a külső körülményekkel harcolók sorsa a Mert miénk is a hatalom válogatásban. Utóbbiak közt akad, amelyek szereplői az egyiptomi vagy észak-koreai hétköznapokban próbálnak boldogulni, vagy a francia gyári munkások megélhetéséért harcolnak. A menekültválság és hatásai mellett sem mehettek el az alkotók legyen szó Lampedusáról vagy 1956-ról.

Cseke Eszter és S. Takács András a 2016-os BIDF zsűritagjai from BIDF on Vimeo.

Egészestés hazai dokumentumfilm nincs versenyben, azonban a rövidfilmes versenyprogramban több nemzetközi színvonalú magyar rövidfilm látható például Meggyes Kriszta, Morvay Norbert és Dombrovszky Linda alkotása. A BIDF idén magyar filmes iskolák - a Színház és Filmművészeti Egyetemen, az ELTÉ-n és a Metropolitan Egyetemen - hallgatóinak rövidfilmjeiből is bemutat egy válogatást.

"A dokumentumfilm trendi, fiatalos műfaj, azzal szemben, amit sokan gondolnak róla, valójában játékfilmek ezek a produkciók valós hősökkel. A merítésben olyan rangos filmfesztiválokon szereplő alkotásokból válogattunk, mint a Berlinale vagy a Sundance Filmfesztivál. Közönséget építünk, nem engedhetünk a színvonalból. Ha zseniális filmeket hívunk meg, a közönség ezt azzal hálálja meg, hogy visszatér" - hangsúlyozta Sós Ágnes.

A 3. BIDF szeptember 24. és október 2. között várja programjával a közönséget. További információ a fesztivál weboldalán érhető el.