Hella

Érdekli, melyek most a legjobb dokumentumfilmek?

2016.10.04. 11:18

Programkereső

Kiválasztották a nemzetközi dokumentumfilm fesztivál legjobb alkotásait.

A BIDF minden versenyszekciójának díjáról külön nemzetközi zsűri döntött. Ezen kívül a közönség és egy nyugdíjasokból, valamint egy diákokból álló zsűri is odaítélte díját.

A szervezők közleménye szerint a "Mert ő is normális" szekció díját a Természetesen rendellenes című dán film kapta, amelyet Christian Sonderby Jepsen rendezett. Különdíjjal ismerték el a Magnus című norvég dokumentumfilmet, amely Magnus Carlsen sakkvilágbajnokról készült.

Natural Disorder - uk Trailer from Det Danske Filminstitut on Vimeo.

A "Mert miénk is a hatalom" szekció győztese az Észak-Koreában forgatott A Nap árnyékában című alkotás lett. A diktatúra propagandagépezetét bemutató filmet az orosz Vitalij Manszki készítette. A szekció különdíját Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című munkája nyerte el, amely az Afrikából lélekvesztőkön Lampedusa partjaihoz érkező menekültáradatról szól.

Under the Sun, international trailer from Deckert Distribution GmbH on Vimeo.

A "Mert enyém" is a titok versenyprogram győztese az Egyre közelebb című brit dokumentumfilm lett, a különdíjat pedig a Samuel a felhők fölött című alkotásnak ítélték oda. A "Mert rövidek is vannak" mezőnyéből a Nem vagyok idevalósi győzött, Az azonosítatlanok különdíjban részesült. A közönségdíjat a Kedves emberek című svéd film kapta. A produkció egy svéd városba érkezett szomáliai menekültekről szól, akikből egy helyi vállalkozó hokicsapatot farag, Szomália első jéghokicsapatát. A nyugdíjas zsűri szintén a Természetesen rendellenes című filmet tüntette ki díjával. A diákzsűri pedig a Mesés élet című amerikai produkciót.

The Closer We Get: Official Trailer from Somewhere on Vimeo.

A "Mert ő normális" mezőnyben bemutatott alkotások öttagú zsűrijében foglalt helyet Hegedűs D. Géza színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettese, aki a díjátadó előtt értékelte a szekcióban megtekintett filmeket.

A tíz filmnek legalább a fele nagyon megérintett. Emberi sorsokat láthattunk, a filmek hősei kényszerhelyezetbe kerülnek, meg kell küzdeniük magukért, a szabadságukért, az elfogadtatásukért

- mondta.

Mozivásznon az éppen zajló tánctörténelem

A dokumentumfilm műfaja fénykorát éli, ami a tánc területén is megmutatkozik: hónapról hónapra jelennek meg az olyan táncfilmek, amik az éppen zajló eseményeket még melegében dokumentálják a vásznon. Összeszedtük, melyek azok, amikre érdemes odafigyelni az elmúlt két év terméséből.

Olvasson tovább>>>

A versenyfilmek közül a Mit tett című alkotást emelte ki, amelynek főhőse egy író, aki egy szenvedélyes konfliktusos pillanatban megöli a társát.

Mikor kijön a börtönből, még nem öreg, előtte van az életének a fele, de az a kérdés, mihez kezdjen ezzel a pokollal, az általa okozott tragédiával". Elgondolkodtató, hogy ki tudja, hova sodor bennünket egy végzetes pillanat

- fogalmazott a színész.