Sándor, Ede

A jávai elektronikus zenét hozza el a CAFe

2016.10.06. 10:51

Programkereső

Hogyan illik egymáshoz a tradicionális indonéz zene, a gamelán és az elektronikus triphop? Hogyan hangzanak Bartók művei jazzkvartettre hangszerelve? És milyen eszement hangszereket hoz a göteborgi hangszerkészítő, Martin Molin? Többek közt ez is kiderül a CAFe Budapest számtalan könnyűzenei koncertjén, október 7. és 23. között.

A Bali és Jáva szigetén népszerű gamelánok olyan zenei együttesek, amelyekben egyszerre található meg a xilofon, a merallofon, a dobok, a gongok, a bambuszfuvola és a húros hangszerek is. Sőt, időnként még énekesekkel is kiegészülnek. A számtalan hangszert mind egymáshoz hangolják, így alkotva egységes hangzást. Ezért a különböző gamelánokból származó hangszerek általában nem helyettesíthetők egymással. A Southbank Gamelan Playerst napjaink egyik legjelentősebb jávai zeneszerzője és zenésze, Rahayu Supanggah hívta életre, mikor a londoni Southbank Center rezidens művészeként dolgozott. Ekkor született meg az a nagyszabású ötlet is, hogy a szintén londoni elektronikus triphop duóval – a Plaid művésznéven alkotó Andy Turner és Ed Handley párossal - együttműködve valami egészen szokatlant hozzanak létre. A Plaid és a Southban Gamelan Players 2009 óta turnéznak együtt, október 10-én pedig a Müpa hangversenytermébe is elhozzák ezt az egészen egyedülálló hangzásvilágot.

A Squarepusher művésznéven alkotó Tom Jenkinson a 90-es évek második felének kultikus elektronikus zenei producere ritka kivételekkel egyedül dolgozik. Ilyen volt a 2010-ben létrehozott   Shobaleader One   névre keresztelt projektzenekar is, amely egy album és néhány koncert után rögtön pihenőre is kényszerült, egészen mostanáig. A régi koncepciót újraformálva ezúttal gitárossal, billentyűssel és dobossal kiegészülve élőben adják elő a korábban kizárólag számítógépek használatával előadhatónak gondolt zenét. Bár a színpadi koncepciónak köszönhetően – a zenészek arcát végig maszkok takarják, ruhájuk is egyforma, jellegtelen fekete – a zenésztársak kilétét homály fedi, biztosak lehetünk benne, hogy október 10-én a Bálnában a legkomolyabb nevek lépnek majd a színpadra.

A fesztivál Bartók-tematikájához csatlakozik a Párniczky Quartet október 20-i koncertje, a Bartók Electrified. Párniczky András Bartók műveinek feldolgozásával - a Mikrokozmosz, a 10 könnyű zongoradarab vagy a Kontrasztok részletei - egy olyan repertoárt hozott létre, mely egyszerre komplex és érzelmekben dús. A Müpában Európa két vezető jazz-zenésze csatlakozik a kvartetthez: a gitáros Frank Möbus (Carlos Bica's Azul, Der Rote Bereich) és a Német Lemezkritikusok Díjával kitüntetett szaxofonos, Daniel Erdmann.

Klasszikusok által inspirált stílustalálkozások – ez a mottója a  Porsche Classic: Evolution of Perfection  koncertjének. Október 17-én a Várkert Bazárban a fiatal művészek klasszikus műveket - többek között J. S. Bach, Liszt, Bartók, Satie és Sosztakovics - öltöztetnek új köntösbe. Az egyedülálló kezdeményezés fókuszában a változás, az átalakulás áll. A „perfection”-t, vagyis a tökéletességet a koncert során felcsendülő klasszikus alapművek jelentik, az „evolution” kifejezés a program kortárs szemléletében jelenik meg.