Mátyás

Milbacher Róbert nyerte az idei Margó-díjat

2016.10.17. 12:19

Programkereső

A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Morsányi Bernadett vehette át a Margó Irodalmi Fesztiválon.

Milbacher Róbert kapta az idei Margó-díjat: a legjobb első prózakötetért járó elismerést az idén először könyvvásárral is kiegészült, őszi Margó Fesztivál záróestjén vehette át a szerző Szűz Mária jegyese című könyvéért. A díjra idén összesen huszonegy kötetet neveztek, a legjobb három közé a szakmai zsűri döntése alapján Milbacher mellett Molnár T. Eszter (Stand up!) és Makai Máté (Koriolán dala) jutott. A Magvetőnél megjelent győztes könyv egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken. 

Milbacher Róbert
Milbacher Róbert
Fotó: Valuska Gábor

A díjazott pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet próbafordítást készíttet és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el, az Aegon-díjazott pedig mentorálja a szerzőt.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai

  • Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke;
  • Gács Anna, a Szépírók Társasága elnöke;
  • Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetsége elnöke;
  • Szabó Zsuzsa a Balassi Intézet és a Publishing Hungary képviseletében;
  • Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.

A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet. Ilyen könyv Milbacher Róbert bemutatkozása is

- nyilatkozta Valuska László.

A Margó-díj mellett a Főváros és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is kihirdették, egy olyan 35 év alatti elsőkötetes írónak, aki egyéni látásmódjával, friss, izgalmas könyvével érdemelte ki az elismerést. A díjat idén Morsányi Bernadett vehette át. Az írónő A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című, Pesti Kalligram Kiadó gondozásában megjelent könyve egy egyedülálló bölcsész anya korántsem unalmas életét mutatja be.