Sándor, Ede

Rekord számú jelölt az idegen nyelvű Oscarra

2016.10.17. 12:10

Programkereső

Pedro Almodovarral, Paul Verhoevennel és Andrzej Wajdával versenyezhet Till Attila az Oscarért.

Rekord mennyiségű filmet indítanak az Amerikai Filmakadémia 2017-es idegen nyelvű filmnek járó díjáért. Nyolcvanöt külföldi, - értsd. Amerikán kívül készült - filmalkotás száll versenybe az arany szobrocskáért, vagyis ennyi ország jelölt egy-egy filmet. Ezek közül decemberig kilencet választanak ki. Január 14-én a szokásos formaságok között jelentik majd be azt az ötöt, amelyek végülis eljutnak a tényleges jelölésig és esélye lesz belekerülni a borítékba a február 26-i díjátadón.

Az Oscar-versenyben induló filmesek közt akad néhány ismert név is. A lengyelek például a nemrégiben elhunyt Andrzej Wajda utolsó alkotását, az Afterimage-t jelölték. Franciaország annak a Paul Verhoevennek az Elle című alkotását indítja, aki 1973-ban már eljutott a nominálásig a Török gyümölcs című mozijával. A spanyolok is biztosra mennek. A kétszeres Oscar-díjas Pedro Almodovar Julietáját nevezik. A 67 éves Almodovar 1999-ben a Mindent anyámrólért, majd 2002-ben a Beszélj hozzáért kapott szobrot. Irán az ország első első Oscar-ját 2011-ben elnyerő Asghar Farhadi filmjét, az Ügynököt küldi versenybe.

A tavalyi győztes Magyarország Nemes-Jeles András és a Saul fia után Till Attila Tiszta szívveljét küldi ringbe.

A holokauszt mozi után a kerekes székes fiatalok és egy bérgyilkos kapcsolatáról szóló film lényegesen könnyedebb hangvételű, bár témájában korántsem egyszerű.

Sokan a Cannes-i Arany Pálmát is megnyerő Toni Erdmannt tartják esélyesnek. A háromórás német komédia mellett Verhoeven thrillere, a megerőszakolása miatt bosszút álló nő történetét elmesélő Elle címe merült fel. Az indulók között két politikai témájú film is bekerült: a Gianfranco Rosi Tűztengere, ami a sziciliai Lampedusa szigetén kialakult menekültválságról szól. A másik Clash, Mohamed Diab thrillere, ami egy egyiptomi rendőrautóban játszódik 2013-ban, amikor a forradalom utáni indulatok fellángoltak.