Márk

Dylan a Nobel Bizottságnak sem válaszol

2016.10.18. 13:31

Programkereső

Sem telefonon, sem emailben nem sikerült elérniük a svédeknek Bob Dylant. Csak reménykedhetnek, hogy a decemberi átadón megjelenik.

Bob Dylannek ítélte a Svéd Királyi Akadémia az irodalmi Nobel-díjat múlt csütörtökön. A bejelentés hírét rengetegen kommentálták: Dylan zenésztársai, korábbi Nobel-díjasok és közéleti személyiségek, egyedül az érintett nem szólalt meg az ügyben.

Az információstop pedig nem csak a közvéleménynek szól: a zenész a svéd akadémia tagjainak a megkeresésére sem felel. A testület egyelőre fel is adta a próbálkozást, hogy kapcsolatba lépjen vele. „Egyelőre nem teszünk semmit."

GettyImages-88445655
Fotó: Kevin Winter / Getty Images Hungary
Többször hívtam és emaileket küldtem a legközelebbi munkatársainak, akik mind nagyon barátságos válaszokat küldtek.

"Egyelőre ennyi elég is” - nyilatkozta Sara Danius, az akadémia tagja.

A díjazottak hagyományosan december 10-én veszik át a kitüntetést XVI. Károly Gusztáv svéd királytól Stockholmban egy bankett keretében, ahol beszédet tartanak. „Ha nem kíván részt venni az ünnepségen, akkor nem vesz részt rajta. Bármi történjék is, hatalmas ünnepség lesz és a kitüntetés akkor is az övé” - jelentette ki Danius.

Bob Dylan csütörtök óta hallgatásba burkolózott. Los Angeles-i koncertjén sem utalt a történtekre és a közönség bekiabálására sem reagált.

A zenész díjazása meglepetésként érte a közvéleményt. Többen támadták az akadémiát a döntés miatt. Salman Rushdie angol író azonban -, akit saját bevallása szerint mindig inspiráltak a dalai -lelkesen üdvözölte: „Az irodalom határai egyre tágulnak és nagyon izgalmas, hogy ezt a Nobel-díj formájában is elismerik. Most egész nap a Mr Tambourine Mant, a Love Minus Zero/No Limitet, a Like a Rolling Stone-t, az Idiot Windet, a Jokermant, a Tangled Up in Blue-t és az It's a Hard Rain's Gonna Fallt fogom hallgatni.”

Bár Dylant zenészként és nem íróként tartják számon, Danius szerint ezek a kategóriák nem különülnek el olyan határozottan. „Még mindig olvassuk a 2500 évvel ezelőtt írt görög alkotásokat, Homérosz és Szapphó költeményeit. Ezeknek a jelentős részét eredetileg hangszerrel kísért előadásra szánták, maguk a szövegek azonban könyv formájában túlélték az évszázadokat. Bob Dylan megérdemli, hogy a műveit költészetnek ismerjük el.”