Mátyás

Nevetni és sírni is fogunk a Skandináv Filmfesztiválon

2016.10.20. 13:24

Programkereső

Október 26. és 30. között ismét maratoni tempóban kerülhetünk képbe a legújabb skandináv filmterméssel az Art+Cinema artmoziban.

Az ötnapos fesztivál számos olyan játék-,dokumentum- és rövidfilmet vonultat fel, amit a hazai közönség most láthat először. Az idén a dán, svéd és norvég filmek mellett két finn alkotás is szerepel a műsorban.

A játékfilmek közül most először láthatjuk Magyarországon a dán Holdhal, a svéd Csoda Viskanban és a norvég Tied vagyok című filmeket, amik a skandináv filmekre jellemző pszichológiai megközelítésben foglalkoznak a szerelemmel és magánnyal, kínzó élethelyzetekkel. A valós történeten alapuló, egy 1968-as nukleáris baleset gyanús körülményeit körbejáró A Thule-akták a krimi és a dráma közötti területen mozog. A gyerekek pedig az Igaz, tiszta szerelem című családi film kiskamasz főhősének szoríthatnak.

A gyengébb fél című dráma a beilleszkedés módozatairól és nehézségeiről szól, akárcsak az ezt követő, Integráció skandináv módra címet viselő beszélgetés, melynek során Magyarországon élő skandinávok és az északi országokat jól ismerő magyarok vetik össze tapasztalataikat. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik a fesztivál több dokumentumfilmje is. A Warriors From the North (Északi harcosok) korunk egyik legszorongatóbb kérdésére próbál választ adni, arra, hogy miért fordulnak a jóléti államok fiataljai radikális eszmék felé. Az A Balloon For Allah (Légballon Allahnak) a nők szerepét boncolgatja nem csak a muszlim kultúrában, a Kedves emberek pedig bemutatja az első szomáliai nemzeti válogatott bandy-csapatot, amelynek az a különlegessége, hogy a svédországi Borlänge városában állt össze.

A dokumentumfilmek nem csak társadalmi kérdéseket járnak körül. A fesztivál parádés szereposztású nyitófilmje, a Trespassing Bergman (Látogatás Bergmannál) főhajtás az egyik legnagyobb skandináv filmrendező, Ingmar Bergman előtt. És hogy az északiak számára milyen fontos ember és természet viszonya, mi sem bizonyítja jobban, mint három költői alkotás, a Garden Lovers (Kertek szerelmesei), a Siblings are Forever (Mindörökké testvérek) és a Good Things Await (A jó dolgokra várni kell). A nézők megtekinthetnek néhány olyan filmet is, amelyeket a magyar nagyközönség nagyra értékel. A lánykirály című történelmi film Krisztina svéd királynő alakját mutatja be, Az ember, akit Ovénak hívnak pedig jó példa a hamisítatlan északi fekete humorra.

Természetesen nem marad ki a méltán híres skandináv krimi sem: az Art+ Cinema mozi legsikeresebb skandináv filmjeiből összeállított válogatásában több bestseller szerepel (Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta). Aki lemaradt volna az utóbbi évek két legmegrázóbb drámájáról, A kommuna és a Hétköznapi titkaink című alkotásokról, annak most alkalma lesz ezeket is megnézni a Best of válogatás keretében. A nagyjátékfilmekhez társított rövidfilmek pedig tömör ízelítőt adnak az északi életérzésből és humorból. A mozi az összes fesztiválfilmet eredeti nyelven vetíti. A Best of-játékfilmeket magyar felirattal, a többi játékfilmet magyar és angol felirattal, a dokumentum- és rövidfilmeket pedig angol felirattal láthatják a nézők.