Gerzson

Eladó Verlaine pisztolya, amellyel rálőtt Rimbaud-ra

2016.10.23. 12:01

Programkereső

A fegyver 1873. július 10-én 14 órakor tett szert irodalomtörténeti jelentőségre. Ekkor adott le vele két lövést Paul Verlaine 11 évvel fiatalabb szeretőjére, Arthur Rimbaud-ra.

A brüsszeli rue des Brasseurs (Serfőzők utcája) egyik szállodai szobájában bonyolódott vitába a két, viharos viszonyt folytató költő. Verlaine, aki 1870-ben megnősült ismét fel akarta venni a kapcsolatot nejével, a 18 éves fiúval pedig meg akarta szakítani. Már Londonból is Rimbaud elől menekülve érkezett Brüsszelbe.

A részeg hajó szerzőjét azonban nem lehetett ilyen könnyen lerázni, követte Verlaine-t. Ismét heves viták törtek ki közöttük. Verlaine öngyilkos akart lenni, Rimbaud pedig katonának akart állni, ittak, sírtak, majd a veszekedés odáig fajult, hogy az idősebb férfi fegyvert ragadott. 

Az egyik lövés a csuklóján sebesítette meg a fiatalembert, a másik golyó gellert kapott a kandallónál, és a falba fúródott.

Rimbaud ennek hatására, amint ellátták a sebét, máris el akart utazni Brüsszelből. Verlaine azonban a nyílt utcán ismét megfenyegette a pisztolyával. Rimbaud rendőrt hívott, aki mindkettőjüket őrizetbe vette. A Szaturnuszi költemények szerzőjét bíróság elé állítottak és 1873 augusztusában kétévi börtönre ítéltek. A börtönben Verlaine 555 nap alatt megírta a Cellulairement (Fogságban) 32 költeményét. Ennek darabjai később a Sagesse (Jóság), a Jadis et naguere (Hajdan és minap), a Paralellement (Párhuzamosan) és az Invectives (Bosszantásul) című köteteiben jelentek meg.

A hétmilliméteres hatlövetű revolvert és hozzá 50 töltényt Verlaine aznap reggel vásárolta a brüsszeli Montigny fegyverkereskedőnél. A rendőrség lefoglalta az akkoriban igen divatos fegyvert, és átadta a fegyverkereskedésnek, ahonnan származott. Innen 1981-ben, az üzlet bezárásakor került jelenlegi tulajdonosához, aki úgy döntött, hogy áruba bocsátja. 

A Christie's aukciósház november 30-án Párizsban tartja az árverést. A fegyver leütési ára a várakozások szerint 50 ezer és 60 ezer euró (15-18 millió forint) között lesz.

Verlaine és Rimbaud még egyszer találkozott egymással 1875-ben, Verlaine szabadulása után Stuttgartban. A viszontlátás nem volt felhőtlen. Rimbaud átadta barátjának Illuminations (Színváltozások) című prózaverssorozatának kéziratát. Verlaine, aki közben katolizált megpróbálta rávenni barátját is a bűnbánatra, kevés sikerrel. Verekedés tört ki köztük, amiben Verlaine alul maradt.