Gerzson

Vacsorára egy finom sült hattyú?

2016.10.25. 09:41

Programkereső

1387-ben írták meg az első angol nyelvű szakácskönyvet, a kézirat II. Richárd megbízásából készült. A könyv 200 receptet tartalmaz, amelyeket az akkori mesterszakácsok használtak közösen, amikor egy-egy lakomára készültek - írta meg az ancient-origins.net.

Richárd nagybátyja volt Genti János, lancasteri herceg, akiről sokan azt hitték, hogy ő maga is a trónra tör. Richárd és János egy hatalmas lakomára készültek közösen, a történészek számára nem tiszta, hogy miért. Egyes találgatások szerint azért szervezték az „összejövetelt”, hogy a nemeseket biztosítsák afelől, hogy a fiatal király (Richárd ekkor 20 éves volt) és nagybátyja között nincs konfliktus. Ennél azonban valószínűbb, hogy egy aratóünnep végére készültek a lakomával.

II. Richárd
II. Richárd
Fotó: wikipedia

A kézirat elkészültének viszont jóval világosabb indítékai vannak. A bankettek és ünnepségek a hatalom és tekintély szimbólumai voltak, ilyenkor a királyok és a nemesek kérkedhettek vagyonukkal; extravagáns ételeket, hatalmas választékot szolgáltak fel ételekből.

Bevásárló lista

Az 1387-es ünnepség előkészületeivel II. Richárd háromszáz szakácsot bízott meg, és a következő „bevásárló listát” állították össze;

tizennégy sózott marha, két friss ökör, százhúsz bárány, tizenkét vaddisznó, tizennégy borjú, száznegyven malac, háromszáz hordó szalonna és zsír, három tonna sózott őz, ötven hattyú, kétszáznegyven liba, ötven kövér kappan, hatvan tucat tyúk, négyszáz nyúl, négy fácán, öt kócsag, hat fiatal kecske, öt tucat jérce kocsonyának, tizenkét tucat tojójérce, száz tucat galamb, tizenkét tucat fogoly, nyolc tucat nyúl, tizenkét tucat póling tizenkét póling (madár), szárnyas vad, százhúsz liter tej, tizenkét liter tejszín, tizenkét liter aludttej, tizenkét véka alma, és tizenegyezer tojás.

A The Forme of Cury c. szakácskönyv kétségtelenül a gazdagok és a nemesek számára készült. A benne lévő receptekhez számos ritka és értékes állatfajtára volt szükség, emellett különleges fűszereket - kardamom, gyömbér, bors, szerecsendió kömény - kellett külföldről hozatni. Néhány recept olyan különleges összetevőket is tartalmaz a mai ember számára, amiket nehéz elképzelni egy étel alapanyagaként; pl. darvak, gémek, bálnák, fókák, delfinek. A kézirat elsőként említi angolul az oliva olajat és a szegfűszeget.

Kajapornó karácsonyra: Újra kiadják Salvador Dalí őrült szakácskönyvét

A Les Diners de Gala című pazar szakácskönyvben olyan ételek receptjeit találhatjuk meg, mint a béka pasties vagy a felkelő nap angolnája - írta meg a Guardian.

II. Richárd minden bizonnyal le akarta nyűgözni a franciákat, az angolok egyik történelmi ellenségét. 1300-ban egy francia szakácskönyv is született Le Viandier of Taillevent címmel, ami hamar a középkori lakomák alapműve lett. Angol nyelvű társát valószínűleg azért is készítették el, hogy felvegye vele a versenyt.

The Forme of Cury
The Forme of Cury
Fotó: wikipedia

A szakácskönyv

A könyvet egy pergamen tekercsre írták, mely finom borjúbőrből készült. Az előszó szerint 196 receptet az orvostudományok és a filozófia mestereinek jóváhagyásával írtak II. Richárd udvarában. Ez a megjegyzés alátámasztja, hogy az étel és a különböző gyógyszerek szoros kapcsolatban álltak egymással. Az előszó azt is elmagyarázza az olvasónak, hogy hogyan készítsen egyszerű ételeket hétköznapi fogyasztásra – persze a különleges kulináris fogások mellett. A legtöbb recept összetevője tartalmaz húst, de van 33 olyan recept is, amelyet a mai vegetariánusok is örömmel megfőznének, és a korabeli vallásos böjtök alkalmával is lehetett fogyasztani.

Peasants breaking bread

II. Richárdot végül lemondatták, és a helyére Henriket ültették IV. Henrik néven. Richárdot Pontefract várába zárták, ahol egyes források szerint halálra éheztették, mások szerint 1400-ban egy csapat fegyveres tört rá és gyilkolta meg.