Mátyás

400 éves hagyományt rúgott fel Ferenc pápa

2016.10.26. 11:41

Programkereső

Újra meglepetést szerzett Ferenc pápa; múzeumnak ajánlotta fel Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáját. A megnyitó október 21-én volt - adta hírül a religionnews.com.

Régebben is volt már pár ehhez hasonló "húzása" a katolikus egyház fejének ; Ferenc pápa visszautasította fényűző vatikáni apartmanját, és inkább egy Ford Focust választott helyette, amivel akár várost is tud nézni. Most nyári rezidenciáját ajánlotta fel múzeumnak. A helyen egyébként a pápák 400 éve töltik „nyári szünetüket”.

GettyImages-162848991
Fotó: Oli Scarff / Getty Images Hungary
A Castel Gandolfo 15 mérföldre található Rómától, ám Ferenc pápa egyetlen éjszakát sem töltött itt.

A palota most múzeummá avanzsált, így a hétköznapi ember számára is láthatóvá vált az az épület - a hozzá tartozó hatalmas kerttel, - amely eddig csak a pápákat illette meg. A hivatalos megnyitó október 21-én volt. "Az eseménynek erős szimbolikus jelentése volt; a jelenlegi pápa lelkipásztori gyakorlatát képviseli” - mondta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója, aki a Castel Gandolfo múzeumért is felel majd. „A vidéki villa olyan építészeti és természeti mestermű, melyben számos elődje élt” - tette hozzá Paolucci -

„De őt ez mind nem érdekli.”

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta felrázta a katolikus egyházat a tradicionális pápai viselet visszautasításával és azzal, hogy otthonát egy egyszerű apartmanban alakította ki a Santa Martai rezidencián, a Vatikánban. Míg Ferenc csak egy pár alkalommal látogatott el a Castel Gandolfó-i palotába, II. János Pál és XVI. Benedek pápa gyakran töltötte idejét a hegytetőn álló palotában. A rezidenciához tartozik egy privát kápolna és egy könyvtár. Az egykori erődítmény 1596 óta a Szentszék tulajdonában van, és az évek során 135 hektárra bővült a birtok. 

A pápák az 1600-as évektől használják az épületegyüttest. 

Ez az első alkalom, hogy az emberek betekintést nyerhetnek a pápák életének zárt világába. A látogatók láthatják például azt az ágyat, ahol XII. Pius pápa és VI. Pál is meghalt, de ebben az ágyban lábadozott II. János Pál is az 1981-ben ellene elkövetett merénylet után. „Örökre pápai villa marad” - mondta Sandro Barbagallo, a Vatikáni Múzeum kurátora - „csakis Ferenc pápának, és az ő nagylelkűségének köszönhető, hogy most mindenki láthatja.”

A második világháborúban 12.000 embernek nyújtott menedéket, akik a legvéresebb csaták elől menekültek ide. Az elszállásoltak között terhes nők is voltak, az időszakban több mint 40 nő adott életet gyermekének a pápa ágyában, őket ezért a „pápa gyermekeinek” is nevezik.

2014-ben megnyitották a palota kertjét a látogatók előtt, amire azért volt szükség, mert a város gazdasága megsínylette, hogy Ferenc pápa úgy döntött, inkább Rómában marad. Ezzel próbálták mégis ide csalogatni a turistákat. A kertben római kori romok is találhatók; Domitianus római császár (uralkodott: 81-96) nyári rezidenciája helyezkedett itt el. 

Tavaly óta menetrend szerinti járat viszi a látogatókat a Vatikán és a Castel Gandolfo között, ami egy egynapos városnézésnek is beillik. A látogatók megnézhetik a palota privát apartmanját is, ahol többek között Roncalli kardinálist felszentelték, és lett belőle XXIII. János pápa.