Bernát, Felícia

Szexturizmus ókori formában

2016.10.30. 08:08

Programkereső

A szépség és a szerelem szimbólumaként emlékezünk Aphroditére, temploma szüzeinek viszont nem volt választása ezekben a dolgokban: kötelező volt felkínálniuk magukat azoknak, akik az istennőnek áldozva fizettek ezért.

A nyugat-ciprusi Páfosz (Paphos) 2017-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, de már régóta az Unesco világörökségi védelme alatt áll. 1966-ban, szántás közben fedezte fel egy farmer a város alatt fekvő ókori romokat. Villák, színházak, erődök és sírok nyomait találták az archeológusok a helyszínen - valószínűleg egy 4. században bekövetkezett földrengés döntötte romba a gazdag kultúrával rendelkező helyet.

A város romjait helyreállították, és archeológiai park nyílt a helyén nemcsak az érintetlenül megmaradt mozaikpadlókat nézhetik meg a látogatók, de Aphrodité templomának maradványait is. Ehhez kapcsolódva írt a BBC az istennő kultuszának kevésbé ismert oldaláról.

GettyImages-76063375
Fotó: China Photos / Getty Images Hungary
A Krisztus előtti korokban zarándokok tömegei járultak Aphrodité emlékhelyére, hogy tisztelegjenek nevének - és szexeljenek a neki szolgáló templomi szüzekkel.

A szolgálólányoknak még csak választásuk sem volt, kötelező volt teljesíteni az idegenek vágyait.

A különös rituáléra Hérodotosz is megemlékezett:

A legocsmányabb babilóni szokás, hogy arra kényszerítik a nőket, hogy üldögéljenek Aphrodité templomában és idegenekkel közösüljenek, legalább egyszer az életükben.

Ez minden nő felé elvárás volt, az ott szolgáló lányok nem utasíthatták el az idegenek közeledését. Amint egy férfi pénzt vetett az ölükbe, oda kellett adniuk magukat neki - persze a templomon kívül. A kevésbé szép nőknek néha éveket kellett várni, míg őket is megkívánta valaki.

James Frazer összehasonlító vallástudományi könyvében (The Golden Bough) szintén megemlékszik a szokásról. "Cyprusban úgy tűnik, szokás szerinti elvárás volt hogy házasság előtt minden nő prostituáltként szolgáljon az istennő szentségének és odaadja magát egy idegennek" - írja, hozzátéve, hasonló volt a gyakorlat Babilónban, Byblos-ban, Baalbekben, valamint Örményországban és Törökországban is. A szokást Cipruson Constantin római császár tiltotta be 400-ban.