Béla

Meryl Streepnek nem kell januárig izgulnia

2016.11.04. 16:50

Programkereső

Életműdíjjal ismerik el a 67 éves amerikai színésznő "úttörő" pályafutását a januári Golden Globe-gálán.

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) évente osztja ki díjait filmes és televíziós produkcióknak, valamint alkotóiknak. A Cecil B. DeMille legendás hollywoodi filmrendezőről elnevezett életműdíjat "a szórakoztatóiparra rendkívül nagy hatást gyakorló" művész kapja.

Lorenzo Sofia, a testület elnökének indoklása szerint a háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas színésznő az erős női karakterek megformálásával, a sebezhetőség művészi ábrázolásával és az igazság bemutatásával "kikövezte az utat a nőknek a televízió, a film és a színház világában", továbbá "szétzúzta a nemi és életkori akadályokat".

GettyImages-615866490
Fotó: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images Hungary

A színésznő karrierjét olyan filmek szegélyezik, mint a Szarvasvadász, a Kramer kontra Kramer, a  Sophie választása, Távol Afrikától vagy a Szív hídjai. A könnyedebb témák sem állnak tőle távol. A Mamma Mia! című musicalban megmutatta, hogy énekelni is tud, a Florence-ben pedig azt, hogy ha akar akkor mégse. Többször alakított a vásznon valós személyeket: az Ördög Pradát viselben a Vouge főszerkesztőjét, a Vasladyban Margaret Thathcert, a Julie és Julia-ban Julia Child amerikai tévés szakácsot.

A Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók az elmúlt években Denzel Washingtont, George Clooneyt, Woody Allent és Jodie Foster jutalmazták az elismeréssel, de korábban Morgan Freeman, Robert DeNiro, Steven Spielberg és Martin Scorsese is megkapott.

A Golden Globe (Arany Glóbusz) 2017-es díjátadó ceremóniáját január 8-án tartják Beverly Hillsben. Legújabb, Florence - A tökéletlen hang című életrajzi filmben Streep egy idős művészetpártoló nőt alakít, a New York-i elit tagját, aki kora ifjúságától operaénekes szeretett volna lenni, és bár hangja nem volt alkalmas erre, jótékony célú rendezvényeken időről-időre válogatott közönség előtt lépett fel, és jelentős anyagi támogatást nyújtott magánvagyonából a metropolisz zenei életének.

A színésznő korábban legendásan szerencsétlen volt a díjátadókkal kapcsolatban. Az Oscar-díj története során őt jelölték legtöbbször  - 19 alkalommal -, ebből mindössze háromszor vehette kézbe az aranyszobrocskát. Ennél mindössze eggyel kevesebbszer reménykedett, hogy egy Golden Globe tulajdonosa lesz - itt tíz alkalommal maradt hoppon.