Konrád

Budapest noir a New Yorkban

2016.11.11. 11:24

Programkereső

Hazánk egyik legsikeresebb és legtitokzatosabb alakja, számos sikerkönyv szerzője, Kondor Vilmos és legújabb kötete, a Szélhámos Budapest kerül a New York Művész Páholy november 21-i, különleges estjének középpontjába.

A Budapest noir világa elevenedik meg a New York kávéházban, ahova Gordon Zsigmond is benéz és kitárul a harmincas-negyvenes évek pezsgő Budapestje. Egy világ, ahol Gordon Zsigmond az igazságot keresi, és ahol a legendás Tarján Vilmos (újra) a New York bejáratában feszít.

Sok minden történt az elmúlt időszakban a rejtélyes magyar szerző, Kondor Vilmos körül. Nyilvánosan továbbra sem jelent meg, készül azonban a Budapest noir – egy nagyköltségvetésű film azonos című első regényéből. Publikál novellát, e-novellát, és most kerül a könyvesboltokba legújabb regénye, a Szélhámos Budapest, melyben feltámasztotta Gordon Zsigmondot. Ez utóbbit a New York Művész Páholyban mutatja be november 21-én.

Gordon Zsigmond, Kondor Vilmos fiktív újságírója, akinek életén keresztül végigkövethettük a huszadik század közepének zavaros évtizedeit utoljára 1956 őszén, a forradalom közepén tűnt fel. A Szélhámos Budapest a kezdetekről rántja le a leplet: a szerző visszatér életművében a Bűnös Budapest-ciklushoz, ezen belül pedig a fiatal Gordon Zsigmondhoz, hogy elmeséljen egy újabb bűnös történetet a két háború közötti Budapestről. Legújabb regénye tehát a Budapest Noir előzménytörténete, amelyből fény derül Gordon Zsigmond ifjúkorára, a tőzsdekrachok éveire és kedvenc zsurnalisztánk első pesti ügyére, amelyet a már ismert kalandok sora követ.

Az est vendégei

Tenki Réka és Kolovratnik Krisztián, a Budapest Noir című film szereplői, Sasvári Rudolf magánnyomozó, Dr Szövényi György kriminológus és Merker Dávid a Hosszúlépés. Járunk? társalapítója, ügyvezetője. Emellett különleges zenei élmény vár mindenkit: Tempfli Erik zongorázik, Hidász Tamás dobol, Táborszky Bence trombitál - megidézik a korabeli Pest lokáljainak hangulatát.

Az esten a Szélhámos Budapest című könyv a kiadó jóvoltából kedvezménnyel megvásárolható.