Konrád

Felnyitották Jézus sírját

2016.11.12. 10:00

Programkereső

A közelmúltban az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói felnyitották Jézus sírhelyét.

500 év után először nyitották fel a sírhelyet fedő márványlapot, ahova a keresztény hagyományok szerint Jézust a keresztre feszítés után temették. A National Geographic forgatócsoportja is ott volt az eseményen, és filmet is készítettek róla. Az apropó a Szent Sír bazilika restaurálása volt; az épület felújítása azért is vált különösen fontossá, mert állapota már aggasztó, többek között egy 1927-es földrengés eredményeképp.

A restaurálási munkálatok május végén kezdődtek meg, miután történelmi egyezség született a görög ortodoxok, az örmény egyház, és a római katolikus ferences rend között a közösen elvégzendő helyreállításról, amelyet a görög kormány és magánadományok, köztük Jordánia királya is pénzzel támogatott.

Opera készül az elrontott moncsicsi-Jézusról

Cecilia Gimenez 2012-ben a legjobb szándékkal ugyan, de tönkretett egy Jézus Krisztust ábrázoló festményt az északkelet-spanyolországi Borja város egyik templomában. Története a színpadon éled újjá.

Az eseményen papok, szerzetesek, pátriárkák is részt vettek. Az elmozdítás után a márványlap alatt régi kötőanyagokat találtak, valamint egy régebbi, a keresztesek idejéből származó, tizenkettedik századi márványlapot a kereszt jelével.

A görög szakemberek eljutottak a szikla szintjéig, amelyen a hagyomány szerint Jézus Krisztus teste volt. A feltárást dokumentálják, és eredményeiről a közeljövőben beszámolnak majd.