Márk

A zenészek hajlamosabbak a depresszióra?

2016.11.13. 08:15

Programkereső

A Westminsteri Egyetem friss kutatásából az derült ki, hogy a zenészek háromszor akkora gyakorisággal szenvednek depresszióban, mint egy átlagember.

A Can Music Make You Sick? (Megbetegíthet-e a zene?) online kutatásban 2211 fő vett részt. Nem elhanyagolható adat, hogy a felmérést nem csupán zenészek, de a zeneipar más résztvevői is kitöltötték: 39 százalékuk vallotta magát zenésznek, 9 százalékuk zeneipari vezetőnek, 7 százalékuk a zeneműkiadásban dolgozik, 4 százalékuk valamilyen stúdiómunkát lát el, 2 százalékuk pedig az úgynevezett „road”.

Az eredmény komor képet fest a zeneiparról: a válaszadók 68,5 százaléka saját bevallása szerint átélte már a depressziót, 71,1 százaléka pedig a szorongás vagy a pánikrohamok valamilyen formáját. Ezek a számok kiugróak a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataihoz képest, mely szerint 2010. és 2013. között az Egyesült Királyságban a 16 év feletti emberek 19 százaléka mondta magáról azt, hogy átélte már a szorongás erős formáját, vagy a depressziót. A résztvevők 52, 7 százaléka azt is elárulta, hogy szorongásaira nehezen talál segítséget, 54, 8 százalékuk pedig egyenesen azt vallotta, hogy a segítség nem kielégítő.

GettyImages-109886700
Fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary

De miért is hajlamosabbak ők a depresszióra? Az okok tulajdonképpen teljesen nyilvánvalóak és leginkább a zenész-lét alulfinanszírozottságával függnek össze. A tanulmány szerzője, Sally Anne Gross felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben a kocsmazenészek és a DJ-k vannak. „Az a körülmény, hogy nekik napról napra telefonálgatniuk kell a fellépési lehetőség reményében, nagyon stresszes. Később azért izgulhatnak, hogy kifizetik-e őket a szórakozóhelyek. Az éjszakai élet emellett az alkoholfogyasztás miatt a testi egészségre is romboló hatással van” - fogalmazott, majd hozzátette: „Ennek mentális következményeit pedig magyarázni sem kell”. Az egyik zenész úgy fogalmazott: „Nem a zene az oka a depressziónak vagy a rossz hangulatnak, hanem a támogatás hiánya és az a tény, hogy a zenészségre még mindig csak egy hóbortként tekintenek, nem pedig úgy, mint egy rendes munkára”.

Azért is faramuci ez a helyzet, mert -ahogy azt már több helyen megírtuk- a zene terapikus hatása bizonyított, ugyanakkor akik a zenét szolgáltatják, a megbecsültség híján mentális betegségeknek vannak kitéve.