Konrád

Holokauszttagadókkal harcol Rachel Weisz a Budapesti Zsidó Filmfesztiválon

2016.11.14. 08:58 Módosítva: 2016-11-14 09:23:08

Programkereső

A Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja a november 17. és 20. között zajló 5. Budapesti Zsidó Filmfesztivált, amelynek a Művész Mozi és a Kino Cafe Mozi ad otthont.

A fesztivál a valós eseményeket feldolgozó Tagadás című filmmel indul, amely a holokauszttagadás és a véleményszabadság témáját járja körül. Deborah Lipstadt (Rachel Weisz) amerikai történésznek bíróság előtt kell megvédenie igazát - és ezzel együtt a 20. századi történelem legborzalmasabb tényeit -, amikor könyve miatt egy ismert brit holokauszttagadó - akit Timothy Spall alakít - rágalmazásért bepereli és teátrálisan 1000 dollárt ajánl fel annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál a gázkamrák egykor volt létezésére.

GettyImages-594427832
Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images Hungary
A fesztivál díszvendége Deborah Lipstadt, akivel a november 17-i megnyitó mellett a fesztivál zárónapján egy, a holokauszttagadásról szóló beszélgetésen találkozhatnak az érdeklődők.

 A válogatás több filmje is felveti a múlttal való szembenézés és annak elkerülésének a kérdéseit. A filmfesztivál kísérőprogramjai között tematikus beszélgetések és a Hosszúlépés városi sétái szerepelnek. A teljes program a www.zsifi.org weboldalon elérhető.

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidó kultúra rendkívül színes és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.