Ervin

Kőszeg ostroma és a fehérmájú grófnék

2016.11.16. 11:12

Programkereső

Visszatér a Spinoza Színházban a Nyíló combok erdein túl, a Győrei Zsolt irodalomtörténész A Velemi Névtelen versei és levelesládája című kötetéből született verses-zenés est.
Nyíló combok erdein túl kép1

Az előadásban a 16. századi magyar nyelvhasználatnak megfelelően csendülnek fel hol olvasva, hol énekelve, hol pedig szavalva pimaszabb, erotikusabb, néhol szomorkás, de mindenféleképp mosolygásra okot adó írások. A  Faludy György-díjas  író maga is részt vesz a darabban,  a Junior Príma díjas  Nagy Dániel Viktor énekes, gitáros és szavaló előadása mellett.

Nyíló combok erdein túl kép2

“Ez a Velemi Névtelen különös, titokzatos figura. Egyesek még a létezését is vitatják, mások az első nyugatos költőnket ünneplik a még Balassi előtt élt fenegyerekben. De talán nem is az számít, létezett-e csakugyan, vagy csak kellett volna léteznie. A mű a fontos: a sokszor pimasz, sokszor pajzán, sokszor panaszkodó versek, amelyek nemcsak a mohácsi csatától Kőszeg ostromáig, de a kéjsóvár kocsmatündérektől a fehérmájú grófnékig, a virgonc örömtől a lankadt mélabúig vezetnek. A nemrégen fellelt és kiadott vékonyka, helyenként mégis vaskosnak bizonyuló verseskönyv elevenedik meg előttünk ezen az estén.”

 

2016. november 21-én 19 órától újra látható Budapesten, a Spinoza Színházban Nagy Dániel Viktor és a Győrei Zsolt zenés estje, a Nyíló combok erdein túl.