Béla

Rendőrségi fotóikkal jótékonykodnak a sztárok

2016.11.18. 10:31

Programkereső

Többek között Johnny Depp és Peter Gabriel is részt vesz a The Voice Project nevű szervezetnek a világ különböző részein bebörtönzött művészekért indított szolidaritási kampányban.

Az ismert személyiségeket a kampány keretében letartóztatottként fotózták le, a nyakukban lógó táblán viszont nem a saját nevük, hanem egy-egy jelenleg bebörtönzött művész és büntetésének mértéke áll. Johnny Depp hollywoodi színész Oleg Szencov ukrán filmrendező iránti szolidaritását fejezi ki, akire húsz év börtönbüntetést szabtak ki. A férfit tavaly augusztusban azzal a váddal ítélték el Moszkvában, hogy egy ukrán ultranacionalista csapatot koordinált, amelynek tagjai a Krím-félszigeten orosz célpontokra terveztek támadásokat.

Peter Gabriel tábláján Dawit Isaak svéd-eritreai újságíró neve szerepel, aki az Issaias Afeworki eritreai elnök ideje alatt lezajlott letartóztatási hullám egyik áldozata. Mióta 2001-ben elfogták, eltűntként tartják nyilván. A kampányban részt vesz Tom Morello, a Rage Against the Machine rockzenekar tagja és Nagyezsda Tolokonnyikova orosz művész is, aki a Pussy Riot zenekar provokatív akcióiban való részvételéért szintén ült már börtönben Oroszországban.

Hunter Heaney, a The Voice Project alapítója és vezetője szerint a kampánynak két célja van: egyrészt hogy pénzt gyűjtsön a szervezetnek, másrészt hogy nyilvánosságot szerezzen a bebörtönzött művészek sorsának, hogy "kényelmetlenebbé tegyék a hivatalnokok vagy magasabb kormányképviselők helyzetét, akik közvetlenül felelősek értük".