Ervin

Magyar siker a Faludi Filmszemlén

2016.11.21. 14:12

Programkereső

Dokumentum- és a kísérleti filmek kategóriában magyar alkotókat díjaztak a XX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén. A kisjátékfilm kategória fődíját grúz film nyerte el.

A tematikus filmszemle idei témája az irgalom volt kapcsolódva a Ferenc pápa által meghirdetett, vasárnap záruló szentévhez. Rati Citeladze grúz rendező Anya című filmje egy gyermekét eltitkoló nő vívódását mutatja be. A győztes dokumentumfilm Bíró Bori Karmák - Józan babák című alkotása, amely kábítószerfüggő kismamákat és az őket segítő, gyógyító szervezetet mutatja be. A kísérleti filmek közül a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak Kátai Bence által rendezett, Pontosvesszője bizonyult a legjobbnak.

A zsűri külön kategóriában értékelte a filmes egyetemeken, főiskolákon tanulók alkotásait.

Ebben a szekcióban Fekete Tamás Vizsgálat és Pazsitka Ákos Magunk vagyunk című művei diadalmaskodtak. A fotópályázat fődíját Bohl Katalin Blanka vihette haza Hella című alkotásáért.

A zsűri elnöke, Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró a kísérleti filmeket értékelve kiemelte: ez a kategória nagyon sokszínű alkotói játékteret biztosít, a győztes film alkotói pedig nagyon "szimpatikus attitűdöt képviselnek". A bencés gimnázium filmes csapata fiatal kora ellenére "elmélyülten és elkötelezetten" alkotott, ugyanakkor az eszközhasználatukat "bátor kíváncsiság jellemezte".

A dokumentumfilmeket értékelő Nagy Dénes rendező elmondta:

a kategóriában győztes filmeket a témaválasztás mellett a "témakezelés személyessége" emelte ki a többi film közül.

Lázár Kovács Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció Intézetének vezetője, a filmszemle igazgatója a szemle húszéves történetéről szólva felidézte: a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának amatőrfilmszemléjére kezdetben fél, kicsit később néhány tucat film érkezett. Innen fejlődött odáig a rendezvény, hogy évről évre több mint száz alkotás érkezik a különböző megadott témákra a világ minden tájáról Egyiptomtól Kanadáig. Hozzátette: a magyar amatőröknek korlátozottabbak az anyagi lehetőségei, mint a nyugat-európai országok csapatainak. Ezt

a hátrányt pedig a magyar filmeseknek a csapatjátékkal, a filmért való összefogással van esélyük leküzdeni.

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Házának igazgatója a díjkiosztó végén közölte: a 2017-es szemlének "a másik" lesz a témája.