Konrád

Nem gyereknek való vidék - animációk felnőtteknek

2016.11.21. 17:41

Programkereső

A Ghibli Stúdió legújabb alkotása, koreai zombi apokalipszis és Grimm-mese feldolgozás, csak néhány példa a tizennegyedik alkalommal megrendezett Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál programjából. November 23-től a világ legjobb animációs filmjei láthatóak Budapesten.

Animációt létrehozni fárasztó, lassú és pepecselős munka. Akár egy pár perces filmecskén is több tucatnyian dolgoznak hónapokon át, mire a formákból, színekből és vonalakból valami értelmes dolog kerekedik. Viszont az eredmény maga a varázslat, az életre kelő filmvászon, amely korlátok nélküli alkotásra ösztönzi a művészeket. 

Az animációról sokan azt gondolják, hogy egyet jelent a rajzfilmmel és nem több gyerekeknek szóló bohóckodásnál, amiből egyszer úgyis mindenki kinő. Ha kezdetben így is volt, az idők során egyre inkább teret nyertek a felnőtteknek szóló, elgondolkodtató, izgalmas alkotások, a technikai megoldások zavarba ejtő sokszínűsége pedig egy állandóan megújuló, innovatív művészeti ágat hozott létre. Gondoljunk csak Czakó Ferenc homok animációira, az olyan gyurmafilmekre, mint a Sebaj Tóbiás, a stop-motion bábfilmekre vagy a papírkivágásos technikára – a lehetőségek határtalanok.

Az Anilogue 2003-ban a Millenárison indult, és szépen lassan komoly, visszatérő törzsközönsége alakult ki. Szervezői évről évre elkényeztetik a fesztivál látogatóit, hiszen olyan ínyencségeket hoznak el, melyeket egyébként nem vetítenek a magyar mozik: csak ekkor és csak itt láthatók. A hollywoodi stúdiók filmjein kívül ugyanis kevés animációs film kerül rendes forgalmazásba, mivel – a hazai közönség igényeit ismerve – túl kockázatosnak ítélik azokat. 

Az idei egész estés filmek közül például csak kettőt láthatnak majd a mozivásznon azok, akik az Anilogue-on elmulasztanák.

Az egyik, A vörös teknős, az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit szavak nélkül is lebilincselő alkotása egy hajótörött és egy óriás tengeri teknős szokatlan barátságáról szól. Az eddig főleg Hayao Miyazaki filmjeit gondozó japán Ghibli Stúdió első nemzetközi koprodukciója mindenhol sikert aratott megható történetével, amit a fesztiválon két alkalommal, januártól pedig a mozikban is láthatunk.

Az Életem Cukkiniként című – szintén pár héten belül mozikba kerülő - filmre is reményteljes karrier vár. Nyár elején az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon elnyerte a fődíjat és a közönségdíjat is, azóta pedig sikert sikerre halmoz. A cím ellenére az alkotás nem zöldségekről szól, hanem egy árvaházba került kisfiú viszontagságairól.

A tizenhárom egész estés film között ezen kívül olyan érdekességek is vannak, mint például A levágott kezű leány, amely eddig ritkán látott technikával, vízfestéket rajzzal vegyítve adaptálja formabontó módon a Grimm testvérek egyik meséjét. A film lenyűgözően prezentálja ezt az elsőre kicsit idegennek ható animációs stílust és észrevétlenül szippantja be a nézőjét.

Emellett ígéretesnek tűnik a társadalomkritikával is felérő Pszichonauták, amelynek hősei egy ökológiai katasztrófától sújtott szigetről próbálnak menekülni.

 Az Alberto Vázquez képregényén alapuló film kalandjai 2011-ben kezdődtek, mikor a rendezők a főszereplő karakter, az elsőre ijesztőnek tűnő, de roppant kedves Birdboy számára készítettek kisfilmet, ezt bővítgették lassan egész estés alkotássá.

Szintén a felnőtt nézőket célozza meg a Szöul, végállomás, egy koreai zombi járvány túlélőinek krónikája. A film érdekessége, hogy rendezője, Sang-Ho Yeon ezt követően készítette el az élőszereplős verziót, a Cinefesten már bemutatott Vonat Busanba című filmet. Szerencsétlen módon a két alkotást egy hónap különbséggel tűzték műsorra a koreai mozik, így az összehasonlítás elkerülhetetlenné vált.

A rövidfilmek között böngészve néhány magyar példányra is bukkanhatunk, A Kojot és a fehérember, a Superbia, a Love, a Balkon, a Hey Deer! vagy A nyalintás nesze mind, mind üdítő színfoltok a hazai animációk palettáján.

Az egyik legkedveltebb attrakció pedig a szombati animált éj lesz, ahol öt órán keresztül, megszakítás nélkül nézhetjük a jobbnál jobb kisfilmeket.

Gyerünk a moziba be!

Az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál november 23. és 27. között várja a nézőket az Uránia, a Toldi, a Puskin és az Art+ mozikban valamint a Szlovák Intézetben.