Emma

Kiválasztották az "Év szavát"

2016.11.27. 12:30

Programkereső

Idén az angol és az amerikai Oxford Szótárak nagy egyetértésben nevezték meg az Év Szavát - adta hírül a telegraph.co.uk.

Ami a post-truth lett. A szó jelentése nagyjából igazságon túli, vagyis az az időszak, amikor az igazság irrelevánssá válik, amikor az objektív tények és körülmények negligálása mellett az érzelmek és személyes meggyőződés vezérelte korszak köszönt be.

Erre két konkrét példát is láthattunk 2016-ban; a Nigel Farage-vezette Brexit kampány eredményeképp megszületett brit döntés, miszerint az ország távozik az Európai Unióból, a másik természetesen a Trump-győzelem Amerikában. A kifejezés az újságírók körében rendkívül „kedvelt” az idei évben, azonban először 1992-ben használták, még az Öböl-háború idején, A szó használatának gyakorisága 2000 százalékkal nőtt idén.

GettyImages-516155544
Fotó: Christopher Furlong / Getty Images Hungary

A post-truth, vagyis az „igazság-utáni” két, szintén politikai kifejezést előzött meg; az alt-rightot és a brexiteert. Az előző az alternative-right rövidítése; szélsőségesen konzervatív mozgalom, mely elutasítja a mainstream politikát, és szándékosan provokatív tartalmait a közösségi médiában terjeszti. A brexiteer jelentése az a személy, aki támogatja a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

Katherine Connor Martin, az Oxford University Press amerikai vezetője szerint ritka, hogy az Atlanti-óceán két partján ugyanazt a szót tartsák a legfontosabbnak, de idén ez mégis teljesült.

Versenyben voltak még: 

Glass cliff - (üvegszikla) - az a szituáció, amikor egy kisebbséghez tartozó nő vezetői pozícióba kerül, hibázási lehetősége pedig különösen magas

Hygge - nagyjábóli fordítása meghitt és kényelmes, mindez "dán felhanggal"

Chatbot - számítógépes program, ami az emberekkel való beszélgetést szimulálja

Adulting - felnőttként viselkedni, felnőtt módon viszonyulni dolgokhoz, bizonyos célokat felnőttként végrehajtani

Woke - igazságtalanságra való figyelemfelhívás, különösen a rasszizmusra vonatkozik

Coulrophobia - irracionális félelem a bohócoktól

Latinx - latin-amerikai származású személy "semleges nemben"; figyelmen kívül hagyja a személy nemét, vagyis hogy "latina" vagy "latino"-e

Tavaly egy megkérdőjelezhető döntés értelmében egyébként nem is választották ki az év szavát; helyette egy emoji lett 2015 legjellemzőbb „kifejezése”; face with tears of joy, vagyis arc örömkönnyekkel.