Zsuzsanna

Egy tucat FBI-ügynök lett rosszul egy szobortól

2016.12.07. 10:23

Programkereső

Az FBI-ügynökök miami irodájukban egy új, cédrusból készült installációtól betegedtek meg - adta hírül a news.artnet.com.

A több mint 5 méter magas szobrot még 2015-ben rendelte meg a General Services Administration (GSA) nevű amerikai kormányzati ügynökség, amely irodákat ad bérbe állami ügynökségek részére. A GSA 750.000 dollárt (majdnem 220 millió forint) fizetett a művésznek, Ursula von Rydingsvardnak a szobor elkészítéséért, aki szerint az alkotás sokkal többet ér, mint amennyit az iroda fizetett érte.

A megrendelésre von Rydingsvard elkészítette a Cedrus című szobrot, melynek alakja a tornádót idézi. Az alapanyag természetesen a cédrus volt, melyet a művész Vancouverből szerzett be. Az installációt egy lépcső mellé állították az FBI épületében, és hamarosan a közelében lévő irodák dolgozói megbetegedtek – számolt be az esetről az iroda egészségügyi dolgozója. Az ügynökök rosszullétének jellege az allergiához hasonlított. Kiderült, hogy a cédrusfából származó fűrészpor okozta az allergiás reakciókat.

Az egészségügyi is biztonsági intézkedések a szobor esetében indokoltak voltak

– nyilatkozta Richard Haley, az FBI egyik embere.

Egy beosztott 11 napos kórházi ellátásban részesült, és egyik ügynök sem tudott visszatérni dolgozni az irodába. A szobor most egy marylandi raktárhelyiségben várja, hogy sorsa beteljesedjék, a GSA nagyjából 412.000 dollárt költ az installáció elszállítására, és az irodák alapos takarítására. A végösszeg így elérheti a 1.2 millió dollárt (több mint 350 millió forint) is, ami jóval több, mint az a 750.000 dolláros, „jutányos” ár, amiért szert tettek a szoborra. Egyelőre senki nem tudja, mi lesz a sorsa az installációnak.