Gusztáv

Több mint egymilliárd forintért kelt el egy magyar festő képe Párizsban

2016.12.08. 10:05

Programkereső

A magyar származású, de főleg Franciaországban alkotó Hantai Simon 1960-as képét a Sotheby's aukciós ház árverésén adták el. Korábban is nagyon keresettek voltak már a munkái.

A párizsi Sotheby's aukciós ház árverésén 4,4 millió euróért, vagyis valamivel több mint 1,3 milliárd forintért kelt el a magyar származású festő, Hantai Simon egyik alkotása, az 1960-as M.A.4 (MARIALE) című képe.

Hantai a 40-es évek végétől kezdve alapvetően Franciaországban alkotott, ezt a képét is itt készítette már a rá jellemző különleges technikával. Ennek a pliage-nak elnevezett technikának az volt a lényege, hogy a festővásznat összegyűrte, ezután ráfestett, megvárta, hogy megszáradjon a festék, majd kisimította a vásznat, az eredmény pedig egy töredezett kép. Először különféle színárnyalatokkal próbálkozott, de idő után viszont már szinte fehérrel festett az összegyűrt vásznakra.

Hantai, vagy franciásan írva Hantaï képe volt előzetesen is az árverés egyik legfontosabbnak tartott tétele, a Sotheby's viszont jócskán alulbecsülte a leütési árat. Ők 1,5-2 millió euróra számítottak, ehhez képest több mint a kétszereséért adták el a festményt.

Korábban is adták már el nagyon drágán pliage technikával készült képét, tavaly az 1962-es M.C.5 (Mariale) című festménye közel 800 millió forintért kelt el. Ezzel egyébként egy ideig ez volt a legdrágábban értékesített magyar kép egészen idén novemberig, amikor is Moholy-Nagy László EM1 Telephonbild című képét szintén a Sotheby's közel 1,8 milliárd forintért értékesítette.