Alfréd

Művészi szabadság, ahogy azt Putyin elképzeli

2016.12.10. 14:36

Programkereső

Az orosz elnöknek valószínűleg az összes diplomáciai érzékét össze kellett szednie művészekkel és filmrendezőkkel rendezett találkozójára, ahol igyekezett mindenkit arról biztosítani, hogy cenzúra a művészvilágban márpedig nem létezik.

Vlagyimir Putyin művészekkel és filmrendezőkkel találkozott december 2-án, ahol kiállt a művészi szabadság védelméért, és ígéretet tett annak fenntartására – persze amellett, hogy kijelentette: jogosan kapott egy filmrendező nem kevesebb, mint húszéves börtönbüntetést - írta meg a The New York Times.

A kormánytisztviselők és az orosz ortodox egyház beavatkozása a művészeti életbe komoly aggodalomra adhat okot. Sokan attól tartanak, hogy a cenzúra a politikai hírek után beszivárog a színházi előadásokba, filmekbe és képzőművészeti kiállításokba is.

GettyImages-481901172
Fotó: Dennis Grombkowski / Getty Images Hungary

Nem is olyan régen az egyik vezető moszkvai galéria fotókiállítását záratták be. Az amerikai Jock Sturges fotóművész meztelen emberekről készített fotókat, mellyel bejárta a világot, ám Moszkvában pár konzervatív aktivista elzárta a bejáratot, sőt a fényképek egy részét vizelettel is leöntötték. Egy másik esetben egy omszki színházban nem engedték színpadra állítani a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalt, miután ortodox keresztény aktivisták a helyi hatóságoknál panaszt tettek.

A szentpétervári találkozón, mely egyébként Oroszország kulturális fővárosa, Aleksandr Sokurov, orosz filmrendező könyörgött Putyinnak, hogy vizsgálja fölül az ukrán filmrendező, Oleg Sentsov húszéves büntetését, amelyet Szibériában kell letöltenie.

Sentsovot, aki maga is a Krím-félszigetről származik, még májusban vették őrizetbe, miután tiltakozott a Krím-félsziget orosz megszállása ellen. A vád terrorizmus volt, amivel nemzetközi felháborodást váltottak az orosz hatóságok. Vezető európai filmrendezők, köztük Pedro Almodóvar és Wim Wenders emelték fel szavukat, és írtak nyílt levelet, amelyben követelték Sentsov szabadon bocsátását.

Tudom, hogy ez egy érzékeny kérdés. De Sentsovot nem a filmjei tartalma miatt ítélték el, hanem azért, mert egész életét terrorista cselekményeknek szentelte

– mondta Putyin. A beszélgetés alatt Jevgenyij Mironov színházi rendező azt kérte Putyintól, hogy állítsa le a kormánytisztviselőket és konzervatív csoportokat, és ne blokkolják a kiállításokat és színdarabokat. Putyin elfogadhatatlannak nevezte a színházi előadások és kiállítások megzavarását, de azt is elmondta, hogy a művészi kifejezésmód nem sértheti a vallásos embereket.

Egy hajszál választja el a veszélyesen sokkolót a kreativitás szabadságától

- tette hozzá Putyin. A beszélgetésen a Jézus Krisztus szupersztár védelmére kelt, és felszólította az érintetteket, hogy tisztázzák, miért kellett az előadást törölni, és azt is hozzátette, hogy a helyi hatóságoknak nem volt jogalapjuk a tiltásra.Ugyanakkor utalt a francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo rajzaira is, melyek szerinte a szerkesztőség ellen elkövetett terrortámadás kiindulópontjai voltak. „Felmerül a kérdés, hogy ezeknek a karikaturistáknak meg kellett-e sérteniük az iszlám hívőket. Lehet, hogy nem állt a művészek szándékában megbántani senkit, mégis megtették.”