Alfréd

Bunkó apa hozta el a legtöbb díjat Wroclavból

2016.12.12. 10:20

Programkereső

A lengyelek kárpótolták Maren Ade filmjét a Cannes-i csalódásért: a Toni Erdmann kapta a legtöbb díjat az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Wroclavban.

A  német-osztrák koprodukció a francia Riviérán nyáron kavart kisebb botrányt azzal, hogy a zsűri egyetlen díjat sem ítélt neki. A helyszínen lévő újságírók huhogással fogadták a döntést. A wroclavi seregszemlén aztán bőven kárpótolták a készítőket. A Toni Erdmann  elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb forgatókönyvnek, valamint az osztrák Peter Simonischek és a német Sandra Hüller révén a legjobb színésznek, illetve színésznőnek járó díjat is.

A Magyarországon a miskolci Cinefesten bemutatkozó alkotást indítja Németország az Amerikai Filmakadémia 2017-es idegen nyelvű filmnek járó díjáért. Idén rekord mennyiségű, nyolcvanöt filmalkotás száll versenybe az arany szobrocskáért. Ezek közül január 14-én a szokásos formaságok között jelentik majd be azt az ötöt, amelyek végülis eljutnak a tényleges jelölésig és esélye lesz belekerülni a borítékba a február 26-i díjátadón.

Wroclavban a vígjátékok között Hannes Holm svéd-norvég koprodukcióban készült komédiája, Az Ember, akit Ovénak hívnak diadalmaskodott. A dokumentumfilmes mezőnyben a Tűz a tengeren című olasz film, Gianfranco Rosi Berlinale-fődíjas alkotása lett a győztes. Az animációs filmek között az Életem Cukkiniként című svájci-francia alkotást ítélték a legjobbnak. Claude Barras munkája egy árva fiú tragikomikus története. Az első játékfilmesek között Juho Kuosmanen kapta a díjat az Olli Mäki legboldogabb napja című drámáért. Az operatőri munkáért a dán Camilla Hjelm Knudsent díjazták A homok alatt című drámában végzett munkájáért. A legjobb rövidfilm a holland-szíriai 9 Days - From my Window in Aleppo (Kilenc nap - Az ablakomból Aleppóban) lett. A közönségdíjat Malgorzata Szumowska Test című filmje kapta.

A lengyelországi gálán kitüntették Pierce Brosnant. Az ír születésű színész a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért részesült elismerésben.

A 63 éves színész úgy fogalmazott, nem is jöhetett volna jobbkor a megerősítés az eddigi munkájához.

 A gálán életműdíjat vehetett át Jean-Claude Carriére. A 85 éves francia színész-forgatókönyvírót német kollégája Volker Schlöndorff méltatta, akivel együtt írták a német filmes Bádogdob című Oscar-díjas alkotásának forgatókönyvét.

A ceremónián megemlékeztek a közelmúltban elhunyt lengyel rendezőóriásról, Andrzej Wajdáról, akit posztumusz ki is tüntettek egy díjjal.

Ha valakinek ma fájó a hiánya, az Andrzej Wajda" - mondta Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke.

A több mint 3000 szakmabelit tömörítő filmakadémia évről évre 22 kategóriában díjazza az európai filmgyártás legjobbjait. Több technikai kategória díjazottjait, amelyekben külön nemzetközi zsűri döntött, már kihirdették. A díjátadót minden második évben az EFA székhelyén, Berlinben rendezik meg. A tavalyi gálán Paolo Sorrentino Ifjúság című filmje kapta a legjobb film trófeáját.