Bernadett

Elkelt Elvis szétlőtt tévéje

2016.12.19. 16:25 Módosítva: 2016-12-19 16:25:05

Programkereső

John Lennon kerek szemüvegéről és David Bowie fellépőruhájáról is lecsúszott, aki különleges karácsonyi ajándékra vadászik. Lady Gaga csizmáját viszont még megszerezheti egy árverésen kívüli ajánlattal a Sotheby's Folk to Fury katalógusában bemaradt tárgyak közül.

A Rock & Roll Anthology:From Folk to Fury árverésen száznál is több zenetörténeti relikviát bocsátottak árverésre. A New York-i aukción a legkülönbözőbb zenei irányzatok képviselőitől, az ötvenes évektől egészen napjainkig akadtak kották, fellépőruhák, személyes tárgyak és szakmai kuriózumok . 

David Bowie arany fellépőruhája az 1987-es turnéjáról 32 ezer dollárért kelt el,

 Jim Morrison kézzel írt jegyzetfüzete azonban egyelőre keresi a gazdáját, ahogy Lady Gaga magas szárú fűzős csizmája is.  Előbbit 180-220 ezer dollárért adják, utóbbit 2-3 ezer dollárra tartják. 

A nem szorosan a szakmához kapcsolódó darabok közül az egyik legjobb háttérsztorija annak a mini televíziónak és rádiónak van, amelyet a Király saját kezűleg lőtt szét. Ez 20 ezer dollárért talált gazdára.

A kicsi készülék egyetlen hibája az volt, hogy a gazdája nem elég fürgén nyitotta ki a kaput Elvis birtokán

. A tévét Elvis Presley ajándékozta nagybátyjának, Vesternek, aki Gracelanden volt biztonsági őr. A zenész köztudottan imádott lövöldözni, nem egyszer feszültséglevezetésnek is használta a fegyvereket. Előfordult, hogy egy autóba eresztett bele egy tárat, mert az nem indult.

 Hajlamos volt elhagyni a kapunyitóját, ilyenkor a portaszolgálat engedte be birtokára, Gracelandre."Ha nem volt nála a kapunyitó és nem nyitottad ki elég gyorsan a kaput, könnyen elvesztette a türelmét" - emlékezett vissza Vester Persley, Elvis apjának fivére. "Egy alkalommal egy rajongót vezettem körbe a birtokon és nem voltam a helyemen. Elvis épp megérkezett, lejött hozzám, látta, hogy megy a TV és azt hitte, azt néztem, ahelyett, hogy rá figyeltem volna. Előrántotta a fegyverét és belelőtt a készülékbe, aztán nevetett és én is nevettem. Másnap felvittem Gracelandbe és a konyhapulton hagytam. Elvis észrevette és aláírta nekem a tetejét. -

Vesternek, Legközelebb gyorsabban nyisd ki a kaput! RCA vesz neked egy másikat! E.P."

Ugyanezen az árverésen kelt el John Lennon szemüvege. A Beatles-tag ikonikus drótkeretéért  43,750 dollárt, a becsérték közel másfélszeresét fizette ki a minden bizonnyal boldog tulajdonos.  A Lennon védjegyévé vált kerek szemüveget, melynek mindkét üvege hiányzott, Sam Green, Lennon barátja és művészeti tanácsadója bocsátotta árverésre. 

Nem talált azonban gazdára az aukció egyik szenzációjának számító zongora, melyet 1,2-1,8 millió dollárra tartottak. A vörös anyaggal borított fekete hangszeren komponálta John Lennon a Bors őrmester Magányos Szívek Klubjának zenekara albumának több dalát.  A cirka 1872-ben készült John Broadwood and Sons  pianóhoz Lennon gondosan mellékelt egy jegyzetet is, amikor egy barátjának ajándékozta: 

"Ezen a zongorán születtek - többek között - a következő számok: A Day in the Life, Lucy in the Sky with Diamonds, Good Morning, Good Morning, Being for the Benefit of Mr. Kite. John Lennon. 1971"

Az elmúlt években több, a Beatleshez kötődő hangszer is felbukkant aukciókon, legutóbb például Ringo Star dobkészlete. A szakértők szerint azonban az évekig John Lennon házában álló, a zenész egyik kedvencének számító hangszer áll a legszorosabb kapcsolatban a gombafejűekkel.