Gusztáv

Elkelt Marilyn Monroe utolsó, meg sem valósuló forgatókönyve

2016.12.27. 08:35

Programkereső

Marilyn Monroe utoló forgatókönyvéből soha nem készült el a film, ám részletek így is láthatóak belőle egy, a színésznőről készült dokumentumfilmben. De nem ez az egyetlen érdekesség a nemrég elárverezett scripttel kapcsolatban.

A Huffington Post írta meg, hogy árverésre bocsájtják Marilyn Monroe utolsó filmjének azt a forgatókönyvét, amelyet a színésznő használt a forgatás előtt és közben. A scriptből készült volna el az 1962-es Something's Got to Give című film. Monroe a forgatás előtt 18 hónapig nem filmezett, ám végül ez a mozija se készült el.

GettyImages-131651347
Fotó: L. J. Willinger / Getty Images Hungary
30 forgatási napból 17-en nem jelent meg, így bomlasztó viselkedése miatt a stúdió kirúgta a filmből 1962 júniusában.

2 hónap múlva visszakönyörögte magát a produkcióba és megbeszélte a stúdióval, hogy folytatja a forgatásokat - 1 hétre rá viszont drogtúladagolásban meghalt.

A filmet soha nem fejezték be, mivel Monroe filmbeli partnere, Dean Martin nem volt hajlandó más színésznővel folytatni a munkát. 9 órányi forgatott nyersanyag maradt fenn a filmből, amiből később egy 37 perces filmet vágtak össze a Fox stúdiónál. Ezekből láthatók részletek a színésznőről készült 2001-es dokumentumfilmben.

A film licitre kerülő forgatókönyve 149 oldal hosszú, és magán viseli Monroe kéznyomait. Több helyen szerepelnek benne a színésznő kommentárjai és kiegészítései is.

Ezek a megjegyzések betekintést nyújtanak Monroe kreatív folyamataiba

- nyilatkozta az árverezést rendező Nate D. Sanders auciósház.

A script 42. oldalán például változatos, ceruzás és zöld ceruzás széljegyzetek olvashatóak: van amelyik a dialógusokkal kapcsolatban ad utasítást és olyan is, ami a karakter mélyebb motivációira mutat rá. Az egyik kommentárban pedig a Monroe a viccekkel elégedetlenkedik, megemlítve a poénokat író Mel Brooks-ot és Herb Gardner-t. "Szükség van egy kis fűszerre/valami apróságra. Vicces szövegek kellenének."

A forgatókönyv 20 ezer dolláros kezdő licittel került kalapács alá - végül 25 ezer dollárért kelt el.