Bernát, Felícia

Száz év után találkozott újra a Fabergé tojás a hozzá tartozó meglepetésével

2017.04.10. 10:59

Programkereső

Egyesítették Peter Carl Fabergé orosz ékszerész egyik világhírű tojását és a hozzá tartozó meglepetést, egy elefántcsontból készült, mozgó elefántot egy texasi múzeumban.

Mindez annak köszönhető, hogy az elefántcsont elefántot II. Erzsébet brit uralkodó kölcsönadta a Houstoni Természettudományi Múzeum hétfőn nyíló új kiállítására.

A királyi Fabergé-gyűjteményben lévő kicsiny elefántról csak nemrég derült ki, hogy az Imperial Diamond Trellis Egg tartozéka. Ezt a húsvéti tojást, benne egy különleges meglepetéssel, 1892-ben rendelte meg III. Sándor orosz cár húsvéti ajándékként feleségének.

A Fabergé Surprise - The Elephant automaton from Royal Collection Trust on Vimeo.

Ő volt az, aki 2015-ben bejelentette, hogy Fabergé munkájaként azonosították a királyi gyűjteményben lévő kicsiny elefántot.

Az Imperial Diamond Trellis Egg, amely korábban brit gyűjtők tulajdonában volt, jelenleg a legnagyobb amerikai Fabergé-gyűjteménnyel rendelkező Dorothy és Artie McFerrin tulajdona, a texasi házaspárnak több mint 600 Fabergé-ékszere van, amelyek néhány éve a houstoni múzeumban találtak otthonra.

GettyImages-485037959
Fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary

Joel Bartsch, az amerikai múzeum igazgatója elmondta, hogy egy évre kapták kölcsön a királyi családtól az elefántot.