Hella

Kávézzon Kincsem egykori versenyistállójában!

2017.04.29. 14:20

Programkereső

Közösségi, kulturális térként éled újjá Gödön a legendás magyar versenyló, Kincsem egykori istállója.

Mielőtt a Budapest-Vác vasútvonal elkészült volna,

az épületben lóváltó állomás és csárda működött,

 amely a XIX. század második felében már istállóként szolgált. Valódi hírnevét Kincsemnek köszönheti a hely, hiszen pályafutása legszebb éveiben ott volt a világhírű csodakanca otthona - írja a felújításról beszámoló közlemény.

A helyi védettség alatt álló épület az utóbbi évtizedekben kihasználatlanul állt, majd az elmúlt egy évben a Pest megyei település pályázati forrásból újíthatta fel az ingatlant.

A nagyszabású beruházásnak köszönhetően egy kulturális és közösségi funkciókat nyújtó komplexum jött létre, amelyben a Kincsem pályafutását bemutató emlékhely mellett kialakítanak egy kulturális ismereteket közvetítő állandó és időszaki kiállításokat befogadó teret, de helyet kap benne a hagyományos helyi mesterségeket bemutató terem, valamint a kerékpáros turizmust kiszolgáló "bringapont" és egy kávézó is.

A felújított istállók
A felújított istállók
Az ingatlan felújítása során rekonstruálták az eredeti homlokzatot

 és kialakítottak egy előadásokra, vetítésekre, zenei és táncprogramokra alkalmas, többfunkciós termet is. A látogatókat akadálymentes vizesblokkok szolgálják, a térburkolattal ellátott nagy, négyszögletes udvar pedig szabadtéri színpadként is funkcionálhat.