Konrád

Dalí és James Bond találkozása egy kártyapakliban

2017.05.01. 12:46 Módosítva: 2017-05-01 13:04:39

Programkereső

Eredetileg talán Roger Moore James Bondjának jósoltak volna belőle, végül szerelemprojektté változott. Salvador Dalí nem hazudtolta meg önmagát akkor sem, mikor egy tarot kártyapakli figuráit tervezte meg - önmagát is művébe foglalta.

Salvador Dalí elfolyó időt ábrázoló szürrealista festményét, híres rinocéroszát, vagy épp a Luis Bunuellel közöse készített Andalúziai kutya című rövidfilmjét sokan ismerik - azt viszont már kevesebben tudják, hogy Dalí kártyalapokat is tervezett. Pontosabban egy pakli tarot kártya dizájnját álmodta meg a maga stílusában.

A tarot-ban sokáig a sarlatánság eszközét látták, vagy látják az emberek a mai napig. Archetipikus szimbólumaival, képei különös hangulatával mégis sokakat rabul ejt, különösen azokat, akik szeretnek a konvencionális kereteken kívül gondolkodni, akik keresik a szokatlan, egyedi megoldásokat. William Butler Yeats Nobel-díjas író-költő, vagy a látnoki chilei rendező, Alejandro Jodorowski is a tarot rajongói közé tartoznak - utóbbi youtube-os videósorozatot is készített arról, hogyan segítheti a Tarot a kreatív gondolkodást. Persze ahogy az rá jellemző, Jodorowski nem a hagyományos felhasználási lehetőségeket látta a kártyában.

Nem szabadna a jövőről beszélni. A jövő átverés. A tarot egy nyelv, ami a jelenről beszél.

- magyarázta a rendező.

Azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mit gondolt volna Dalí Jodorowski értelmezéséről. Az viszont könnyen észrevehető, hogy a két művész gondolkodása hasonló volt. Dalít is foglalkoztatták a különleges kártyalapok, ezért is tervezte meg a saját pakliját a 70-es években.

A munkát Dalí megrendelésre készítette. Albert Broccoli, az 1973-as Élni és halni hagyni című James Bond film producere fordult hozzá az ötlettel. A film számára kellett volna megtervezni a kártyákat.  A producerben érdeklődését valószínűleg Gala nevű felesége keltette fel a misztikus kártyák iránt.

Dalí mohón vetette bele magát a munkába, és a saját szakállára is folytatta a projektet, amikor a megrendelés kútba esett

- írják a beszámolók.

A tarot iránti épp akkoriban vált egyre népszerűbbé. Az okkult iránti érdeklődés a 60-as évek ellenkultúráinak köszönhetően megnövekedett, a 70-es években pedig már a mainstream-be is átszivárgott - többek között a tarot-ról szóló könyveknek köszönhetően. Eközben míg Dalí az Alice Csodaországban 1969-es kiadása számára tervezett illusztrációk készítése során teljesen elengedte a fantáziáját, és a kor egész őrült pszichedelikáját belevitte a rajzokban, úgy tűnt, mintha a tarot-design során visszafogta volna magát.

A rajzok fenntartást mutatnak. Mintha a tarot alázatossá tette volna őt

- írták a művéről.

Persze nem hazudtolta meg önmagát, saját maga és a pakli promóciója kedvéért a Mágus alakját önmagáról mintázta. Összességében a kártyákon az okkult praktikák eklektikus eredete keveredett Dalí semmi mással össze nem téveszthető stílusával.

Salvador Dalí
Salvador Dalí
Fotó: Terry Fincher / Getty Images Hungary
A régi világ művészete, szürrealizmus, giccs, keresztény ikonográfia, az ókori görög és római építészet elemei mind felfedezhetőek a lapokon.

A pakli végül limitált kiadásban 1984- ben jelent meg először, később pedig a TASCHEN adta ki többször, sőt, még könyvformátumban is napvilágra került.

Tarot

tarot egy 78 lapból -  22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból - álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú.

Már régóta a jövendölés egyik legnépszerűbb formája. A kártyalapok jelentése és értelmezése azonban nagyon is függ az egyes kártyajósoktól.

A tarot kártya eredete ismeretlen. Vélhetően Keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Az első írásos feljegyzés a kártya létezéséről 1442-ből vagy 1390-ből származik.  (Wikipedia)