Konrád

Zombitámadástól tartottak a középkorban

2017.05.01. 15:45

Programkereső

Nem bántak kegyesen az elhunytakkal egy középkori angol faluban: a halál után feldarabolták a holttestet, majd a csontokat összezúzták és elégették. Így akarták megelőzni, hogy a sírból feltámadjanak.

George A. Romero élőhalott-filmjeitől kezdve a Legenda vagyok-on át a The Walking Dead-ig megannyi film, könyv és sorozat játszott el a gondolattal: mi történne, ha a halottak felkelnének sírjukból. Esetleg ha egy vírus vagy fertőzés az élőket változtatná zombikká. Nemcsak napjainkban foglalkoztatja az embereket ez az átmeneti és félelmetes, élőhalott állapot:

archeológusok kiderítették, már a középkorban is rettegtek a zombiktól.

Csak nem a tévében látottak, hanem a babonák és hiedelmek miatt.

693925 0
Fotó: port.hu

Abemutatott kutatás szerint a középkori Yorkshire egyik településének néhány lakosa annyira tartott tőle, hogy a holtak kikelnek sírjukból, hogy megelőzésképpen a halottakat feldarabolták, csontjaikat pedig összezúzták vagy elégették. Így akartak biztosra menni, hogy amit eltemettek, az a föld alatt is marad. 

Ez lehet a legkorábbi feltárt zombi-ellenes praktika.

Az archeológusok olyan XI-XIV. században eltemetett halottak csontjait tanulmányozták, amelyeket közel 50 éve tártak fel.

Több, horrorfilmbe illő klisét kizártak, mire eljutottak egy másik bevett sablonhoz, a zombikhoz.

Bebizonyították például , hogy az eltemetettek nem éhezés miatti kannibalizmus vagy tömegmészárlás áldozatai. A csontok analíziséből jöttek rá, hogy azok valószínűleg egy XVI. században elnéptelenedett yorkshire-i faluból, Wharram Percy-ből származnak. 137 emberi csontrészletet kellett tanulmányozniuk, melyeket egy veremben találtak. Az azokon található sérülések jellegéből következtettek arra, hogy a halottakat valószínűleg azért csonkították meg, nehogy a sírból felkelve az élőkre támadjanak vagy betegségeket terjesszenek.

Wharram Percy
Wharram Percy
Fotó: Nick Garrod / flickr

Mindez megmutatja a középkori hiedelmek sötét oldalát, és egyértelműen jelzi, mennyire máshogy gondolkodtak akkor az emberek

- mondta Simon Mays, a Historic England csontvázbiológusa.

Középkori források sora bizonyítja, hogy a kor emberét élénken foglalkoztatták a nyughatatlan halottak.

Azt gondolták róluk, hogy valami sötét erő vagy átok szállta meg őket, és halálukban is az élőkre akarnak rontani. A Wharram Percy-ben talált csontok azt mutatják, a szerencsétlenül jártakat a halál után hamar megcsonkították és lefejezték, majd a maradványokat elégették - még mielőtt a csontok megkeményedtek volna. A maradványok körülbelül tíz különböző, 2 és 50 év közötti halotthoz tartozhattak, voltak közöttük nők és férfiak is.