Konrád

Velence nem enged több giroszost a városba

2017.05.09. 09:52

Programkereső

Így próbálják megőrizni a város karakterét – legalábbis a hatóságok ezzel magyarázzák a most elfogadott törvényt, melyet éppen a Velencei Biennálé kezdetére időzítettek - adta hírül a news.artnet.com.

A művészetkedvelők tömegei kerekedtek már fel valószínűleg, hogy részt vegyenek a most kezdődő Velencei Biennálén. A város döntéshozói múlt héten újabb lépést tettek afelé, hogy az úgynevezett városi tradíciókat megőrizzék: megálljt parancsoltak a kebab és girosz árusoknak.

A törvény, melyet múlt csütörtökön fogadtak el, megtiltja új gyorséttermek és büfék létesítését, így őrizve meg a „város méltóságát és tradícióit” - áll Paola Mar, Velence turisztikai vezetőjének közleményében. Az új törvény a szelet pizzákat árusító helyek terjeszkedését is megállítja, illetve befagyasztja. Az intézkedések nem érintik a fagyizókat, melyek természetesen nem jelentenek veszélyt a város arculatára.

Velence célirányosan próbál lépéseket tenni a város tradíciójának, jellegzetességeinek megóvása érdekében, melyre a turizmus hatásainak csökkentése érdekében kényszerül. A kirándulók hada évről évre megszállja a várost, és ez sok negatív hatással, többek között a történelmi jelleg elvesztésével jár együtt.

„Az a probléma az olyan turistákat vonzó városokkal, amilyen a mienk is, hogy hatalmas a kockázata annak, hogy elvesztik identitásukat. Vannak olyan helyi termékek, amiket támogatnunk kell. Ez jót tesz a város lelkének, és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbb” - nyilatkozta Paola Mar.

Két éve ilyenkor szintén a város identitásának féltése került a középpontba: akkor a Velencei Biennálén Christoph Büchel egy 10. századi katolikus templomot változtatott át egy mecsetté az izlandi pavilonban. Büchel munkája arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a város soha nem engedélyezte mecsetek építését, az iszlám kultúra hatásai az évszázadok alatt mégis formálták a városképet. A mecsetet a velencei rendőrség azonnal bezáratta, amit biztonsági kockázattal indokoltak.