Béla

Ne féljen a sírkertektől, inkább sétáljon bennük!

2017.05.11. 13:30

Programkereső

Animáció a Fiumei Úti Sírkert Kossuth-mauzóleumán a Nemzeti Filharmonikusok élő zenei kíséretével, az egri ostrom újrajátszása, drégelyi “csillagtúra”, szigetvári bátorságpróba börtönpincében. Május 13-án mindez az Emlékhelyek Napján meghallgatható, megnézhető, eljátszható.

A Nemzeti Örökség Intézete országos programsorozata a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontossággal bíró helyszínekre hívja fel a figyelmet.

 Délelőtt 10 órakor a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fellépésével indul el hivatalosan az Emlékhelyek Napja, melyet többek mellett a reformáció és Arany János emlékévhez kapcsolódó tematikus séták követnek a Fiumei Úti Sírkertben. “Este 9 órakor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar ad elő részleteket Beethoven, Verdi, Bartók, Rossini és Mascagni művekből, amit animációs vetítéssel tesznek teljessé a Kossuth-mauzóleumon. Az intézet látványos fényfestéssel készül a nagyobb sírépítményeken is, ahová éjszakai zseblámpás túra indul.

A nap folyamán 50 helyszín több száz programmal várja a látogatókat országszerte. Egerben„fegyverbe” hívják a város diákságát, hogy egy ostromjáték során újraéljék az 1552-es diadal legfontosabb eseményeit. Míg Szigetvár Zrínyi asztalához ültet, majd bátorságpróbára szólít a börtönpincében, Pákozd kard mellett lézerpisztolyt is kézbe ad, addig a drégelyiek “csillagtúrát” vezetnek majd.

Idén először vesz részt a programban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a budapesti Trefort-kert, Széphalom és a Tatabányai Turul emlékmű is.

Számtalan helyszín kedvezményes vagy ingyenes belépőt biztosít az érdeklődőknek. A részletes programok a www.emlekhelyeknapja.hu oldalon találhatók.

A Fiumei Úti Sírkertben rendezett séták regisztrációhoz kötöttek: emlekhely@nori.gov.hu