Béla

Készül az első kutyáknak szóló művészeti kiállítás

2017.05.12. 11:26

Programkereső

Egy New York-i műkritikus úgy gondolta, hogy az emberek annyit kaptak már a kutyáktól, épp ideje törleszteni.

A legjobb megoldásnak pedig azt látta, ha szervez egy kiállítást kifejezetten kutyák számára. A dOGUMENTA című tárlat augusztusban nyílik meg.

Jessiva Dawson, a Washington Post korábbi műkritikusa yorkie-ja segítségével igyekszik megszervezni a tárlatot, a kiállítás címét a dOCUMENTA című, nagy nevű, nemzetközi kiállítás elnevezéséből egy betű megváltoztatásával alkotta meg. A kiállítást, amit úgy aposztrofálnak, mint „Amerika első művészeti kiállítása kutyáknak”, augusztus 11. és 13. között rendezik meg, és a nyitva tartási időt direkt kutyákra szabták: délelőtt 8 és 1 óra között, illetve délután 4 és 8 között lesz látogatható, hogy a gazdik a legnagyobb hőségben még véletlenül se kerekedjenek fel kutyáikkal, hogy meglátogassák a tárlatot.

Dawson tíz művész munkáiból válogat: Meraz Ezer és Eric Hibit alkotásai is szerepelni fognak a kutyáknak készülő kiállításon. A kritikus a Criterion Collection című lapban jelentetett meg egy kritikát Laurie Anderson Heart of a Dog című, 2015-ös dokumentumfilmjéről, ami inspirációt jelentett neki a tárlathoz, ekkor ötlött fel benne először a kutyatárlat ötlete.

„Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a dOGUMENTA egy forradalmi lépés az emberi kreativitás számára, és már régóta esedékes”

- nyilatkozott Dawson.

A kutyájukat elkísérő gazdik azonban ne kutya-tematikájú alkotásokra számítsanak: ez is ugyanolyan művészeti tárlat lesz, mint az összes többi a New York-i galériában, csak itt direkt a kutyák számára, kényelmüket szem előtt tartva lesz berendezve a helyiség. És hogy ez mit jelent? Kutyaszem-magasságban lesznek kiállítva az alkotások, valamint a kutyák színfelismerésének korlátait is szem előtt tartják a kurátorok.

A kiállításnak - bár csak augusztusban nyílik – már elindult a weboldala, ahol további információkhoz juthatnak az érdeklődők. A kurátor azt is kifejti az oldalon, hogy az amerikaiak 47 százaléka rendelkezik kutyával, ami 80 millió, művészetre kiéhezett kutyát jelent. (Observer)