Konrád

Bécsben csípheti el Jude Law-t

2017.05.16. 13:16

Programkereső

Jude Law a magyaroknak is elérhető közelségbe kerül, ugyanis ő is fellép Bécsben, a Wiener Festwochen, az osztrák főváros legnagyobb tavaszi rendezvénysorozatán.

A 66. Wiener Festwochen elnevezésű kulturális fesztivált a sokszínűség, a nyitottság, a másság elfogadása és az életöröm ünnepe jellemzi, és 28 ország 44 produkciója biztosítja a műfajok teljes skáláját: film, színház, képzőművészet, zene, tánc és performanszok várják a közönséget május 12. és június 18. között.

A rendezvény új intendánsa, Tomas Zierhofer-Kin nem kevesebbet ígér a látogatóknak mint "szellemi, érzelmi és társadalmi szükségállapotot", amikor a világ legkülönbözőbb tájairól érkező művészektől és vendégkurátoroktól hemzseg a város, akik a bécsiek lába elé helyezik a művészetet.

A harminc különböző helyszínen zajló fesztivál öt ősbemutatót és két Európa-premiert is tartogat. Minden jegy elkelt például az Obsession című darabra, amely Luchino Visconti Megszállottság című filmjének színpadi változata. A belga Ivo van Hove egy a társadalom peremére szorult szerelmespárról szóló darabjában Jude Law játssza az egyik főszerepet.

Teljesen új oldaláról mutatkozik be a zenés színház Chen Tianzhuo Ishvara című produkciójában, amelyben a kínai művész történelmi vonatkozásokat vegyít popesztétikával, operával és vallási rituálékkal, és az egészet látványos kosztümökkel fejeli meg. Space-operaként értelmezi újra Wagner Parsifalját Jonathan Messe és Bernhard Lang zeneszerző. Mohammad Al Attar és Omar Abusaada Amíg várok című darabja pedig belülről mutatja be a szíriai polgárháborút. A mai napig aktuális menekülttémával foglalkozik a Traiskirchen. Das Musical című darab.

This is not America! címmel több produkció is foglalkozik a demokrácia állapotával és az ellenállás mai megnyilvánulásaival. A Wiener Festwochen legfrissebb intézménye, az Akademie des Verlernens (A tanultak elfelejtésének akadémiája) pedig a legkülönbözőbb célcsoportok bevonásával új értelmezési- és látásmódokat kínál egy olyan társadalomnak, amelyben olyan mélyen gyökerezik a fehérek vagy a férfiak privilegizálása, hogy az mindenki számára természetes.

A Wiener Festwochen részletes programjáról itt olvashat bővebben.