György

Drakula vára még mindig veszélyes

2017.06.17. 15:59

Programkereső

A román hatóságok kénytelenek voltak lezárni a Poenari kastélyt a turisták elől. Drakula egykori otthona még most is fenyegetést jelent az odalátogatókra.

A román Poenari kastély megközelítése korábban is elég kalandosnak számított: Bukaresttől 160 kilométerre északnyugatra, az ország vidéki részébe még autóval el lehet jutni, innen azonban pontosan 1480 lépcső vezet a Fogarasi-havasok közelében lévő csúcsra. A megpróbáltatásokkal tűzdelt út a Drakula filmekből is ismerős lehet. 

16803326149 2fc3a227f4 o
Fotó: Rachel Bickley / flickr

A XIII. században épült várnak most ismét veszélyes lakói vannak: egy anyamedve és három bocsa költözött a környékre. A hatóságok úgy vélik, a turisták széthagyott ételmaradékai csalták oda a medvecsaládot. A kölykeit védő anyamedve többször is összetűzésbe keveredett a látogatókkal az utóbbi időben, így a hatóságok jobbnak látták kitiltani a turistákat a környékről - számolt be a BBC.  A hatóságok megpróbálják áttelepíteni a mackókat egy történelmiéeg (vagy irodalmilag) kevésbé frekventált helyre.

Azt, hogy a kastély valóban Vlad Tepeshez kötődne, egy 1970-ben publikált könyvsorozat, Radu Florescu munkája állította, a történészek pedig azóta is vitatkoznak a dolgon.

Bram Stoker a közvélekedés szerint a XV. századi román nemesről, III. Vlad Tepesről mintázta 1897-ben megjelent regénye, a Drakula gróf válogatott rémtettei címszereplőjét. (A grófról állítólag Vámbéry Ármin mesélt  1890-ben  az írónak, aki amúgy sosem járt Kelet-Európában. Minden út a magyarokhoz vezet!)

Az 1456-ban elhunyt Vlad félelmetes hadvezér volt, aki vérszomjas hírnevét többek közt annak köszönhette, hogy előszeretettel húzatta karóba ellenfeleit, majd fogyasztotta el a vacsoráját a karók lábánál, de akadt török adószedő, akinek a fejére szegeztette a turbánját. Ezután nem meglepő, hogy a vérszívó gróf kitalált figurájához ő szolgált alapul.