Csilla, Noémi

Először lesz látogatható az első Gaudí-tervezte ház

2017.07.06. 14:44

Programkereső

Eddig magánlakásként üzemelt a palota, ezután kulturális központként kiállításokat rendeznek majd benne.

A Casa Vicens 1883 és 1885 között épült, és ez az első ház, amelyet a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí tervezett. Az épület közel 130 éves története során főként magánlakásként üzemelt. 2014-ben azonban a MoraBanc nevű andorrai bank tulajdonába került, majd két évnyi felújítási procedúra után végre a nagyközönség számára is megnyitja kapuit - várhatóan kulturális központként látogatható majd októbertől.

Az épület megőrizte Gaudí kezének nyomait, és állandó, valamint időszaki kiállításokat is rendeznek majd benne.

A palota eredetileg Manuel Vicens i Montaner gyáros tulajdonában állt, aki nyári laknak szánta. 1899-ben viszont eladta a Jover családnak, akik közel egy évszázadig voltak tulajdonosok.

A Casa Vicens a  Neo-Mudéjar  építészet egyik korai példája - ez az irányzat a 19. század második felében jelent meg Madridban, és jellemzőek rá a mór stílusjegyek, a patkó alakú boltívek, az arabeszk csempék és az absztrakt formájú téglaalakok használata a homlokzaton. Az épülettel a barcelonai  Gaudí-út  még tovább bővült - most már több mint egy tucat, a művész tervezte épület tekinthető meg Katalónia fővárosában.