Emőke

Római kori „kis Pompejit” fedeztek fel francia régészek

2017.08.05. 11:57

Programkereső

Az elmúlt 40-50 év egyik legjelentősebb római kori feltárásán páratlanul jó állapotban megőrződött épületmaradványokat, hatalmas mozaikdíszítéseket találtak a kutatók.

A leletekre a franciaországi Vienne városánál, a Lyontól 30 kilométerre délre, a Rhone folyó partján bukkantak egy lakóövezet építése előtti régészeti feltárások során. A római kori színházáról és templomáról híres Vienne fontos összekötő kapocs volt az északi gall térség és a dél-franciaországi római tartomány, Gallia Narbonensis között.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

A mintegy hétezer négyzetméteren elterülő térséget a római korban mintegy 300 éven át lakták, lakói egy tűzvész következtében hagyták el az épületeket. Az általuk hátrahagyott tárgyak jó állapotban megőrződtek, ezért nevezik a térséget kis Pompejinek a kutatók.

Az épületek között van egy hatalmas középület is szökőkúttal, amelyet Hercules szobra díszít.

A régészek találtak számos gyönyörű mozaikot is, amelyeket nagy gonddal felszedtek és restaurálásra vittek, hogy 2019-ben a vienne-i múzeum gall-római kori civilizáció kiállításán bemutathassák őket. Az áprilisban kezdődött feltárást szeptember közepén kellene befejezni, de a francia állam meghosszabbította az engedélyt a lelőhely páratlan gazdagsága miatt.