Emőke

A Tenkes kapitánya és festői környezet a Zempléni Fesztiválon

2017.08.11. 13:17 Módosítva: 2017-08-11 13:22:40

Programkereső

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseményén Miklósa Erika, a Csík Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is fellép.

Az idén 26 éves Zempléni Fesztivál augusztus 11–19. között kínál magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi- és táncelőadásokat, jazz koncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat a közönségnek. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település ad otthont a fesztiválnak

A nyitókoncerten a Budafoki Dohnányi Zenekar lép fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 13-án lép fel Miklósa Erikával. Egyes produkciók a Kodály Évhez és a reformáció évfordulójához kötődnek. A 2500 fő befogadására alkalmas Tokaj Fesztiválkatlanban látható A Tenkes kapitánya című látványos táncelőadást, Zsuráfszky Zoltán rendezésében a Nemzeti Táncegyüttessel.

A tematikus fesztiválnapok egyike lesz az „Egy nap Mádon”. Az „Egy nap Tolcsván” fellépői között találjuk a Mozaik Kamaraegyüttest, a Szélkiáltó és Tolcsvay László. Karosi Júlia estjével George Gershwin halálának 80. évfordulójára emlékezünk, a sárospataki Basilica Minor pedig egy magyarországi bemutatónak lesz helyszíne. A Szent Efrém Férfikar és az Opus21Musicplus zenei hidat képez kelet és nyugat között egy spanyol ősbemutatóval.

Kirándulókoncertjeink sorában a hagyományosan kedvelt úticélok mint Komlóska, Kőkapu, vagy Bodrogkeresztúr mellet két új helyszínt köszönthetünk. A Zemplén legdélibb csücskében található Taktaharkány és a festői fekvésű Baskó fokozott izgalommal és bőséges vendéglátással várja a Fesztivál közönségét.

Nem maradnak el a népszerű kamara-, gasztronómiai és családi programok sem. Sárospatakon a Fesztivál teljes időszaka alatt nyitva lesz a Borterasz, amely egy kiállítás, gyerekműsorok, világzenei és jazz formációk koncerthelyszíne is lesz, és emellett kiváló helyi borászok kínálatát kóstolhatják az érdeklődők. A sárospataki Makovecz téren fellép a Fugato Orchestra, a Borteraszon a Makám és a Csík Zenekar.

A programokról részletes információ a fesztivál honlapján található.