Emőke

Julius Caesar és a menekültek

2017.08.15. 10:48 Módosítva: 2017-08-15 10:48:32

Programkereső

Ismét Zsámbék elhagyott katonai bázisán elevenedik meg Horváth Illés rendezésében Szálinger Balázs díjnyertes, Köztársaság című drámája. A Julius Caesar zsarnokká válását boncolgató, valós tényeken alapuló előadás augusztus 18-19- én látható újra a Színházi Bázison, ezúttal az előadást kísérő események is igazi kuriózumok.

A Köztársaság szuggesztív költőiséggel jelenít meg globális problémákat, egy egyre fenyegetőbb krízishelyzetet, aztán pedig ebben a válságszituációban mutat meg több oldalról társadalmi viszonyrendszereket és a zsarnok emberi történetét. Azt, hogy hogyan sodorja el az ún. kisembert egy nagy volumenű történetformáló erő, milyen traumák és rajta kívül álló elemek határozzák meg életét.

Hogyan kezd el mégis küzdeni, szeretni, végül pedig gyilkolni.

 Az előadás mind a bemutatón, mind a Trafóban tartott budapesti előadásokon óriási sikert aratott a szakma és a közönség körében.

A jelenleg is aktuális, közéleti- és politikai kérdésekkel is párhuzamba vonható előadás kísérőprogramjai izgalmas kiegészítései a produkciónak. „Nem kell sokat gondolkodni, hogy az ember rájöjjön, mik az analógiák a mai nyugat-európai civilizációval. Egyrészt

van egy fenyegetettségünk kívülről, ami már a saját otthonunkat is eléri, másrészt a különböző demokráciák is sorozatos próbatételek elé vannak állítva.”

- mutatott rá Horváth Illés, az előadás rendezője.

Köztársaság - szereposztás

Hariszteász – Gáspár Tibor // Gaius – Takács Géza

Arianész – Pál András // Dadus – Nagy Mari

Miró – Ágoston Péter // Marcus – Gémes Antos

Sophia – Horgas Ráhel // Cirrus – Mészáros András // Délea – Lovas Emília

Fotó: Koleszár Adél // Tér: Cseh Renátó

Jelmez: Gálvölgyi Anett, Miovác Márton

Fény: Kehi Richárd // Hang: Kerekes András

A rendező munkatársa: Kardos Tünde

Dramaturg: Sediánszky Nóra

Produkciós vezető: Krékits Péter

Rendező: Horváth Illés

A Köztársaság a hatalomtól megrészegült embert mutatja be, a szír származású Lliwaa Yazji filmje pedig a hatalmi erőknek kiszolgáltatottak történeteire fókuszál.

 A Haunted szereplői háborús menekültek; sodródó emberek, akik egyik percről a másikra hontalanná váltak. A film az otthonról mesél: a helyről, mely biztonságunk, identitásunk, valahova való tartozásunk origója, melynek elvesztése egy addig nem ismert űrbe katapultál.

A rendező a lehető legközelebbről ismeri a témát: 1977-ben született Moszkvában, jelenleg Berlinben él, szíriai származású és annak ellenére sem kért menekült státuszt, hogy közvetlenül a háborús hadszíntérről érkezett.

Vele, és a másik két program alkotóival lehet találkozni augusztus 19-én, amikor a filmvetítés után egy kerekasztal-beszélgetésen tárgyalják meg a munkák felvetette kérdéseket.

A film és az előadás kiszolgáltatottságról, otthonról indított párbeszédébe a kapcsolódó kiállítás is belép: az Otthon című tárlaton fiatal külföldi és magyar művészek munkáit állítják ki. A hanginstalláció és a vizuális művészetek eszközeivel járják körül az alkotók az otthon elhagyásának, elvesztésének témáját. Család, tulajdon, üresség, bolyongás – ezek a fogalmak válnak szinonimáivá a mindenki által vágyott térnek, az otthonnak. Az otthon és otthontalanság gondolatkörére rímel az előadás is, mondja a rendező, Horváth Illés.

Épp azért választottam a zsámbéki rakétabázist, mert ott van egy kietlen hely az erdő közepén beton bunkerekkel, egy szinte sztalkeri közeg,

lepusztult, megrozsdásodott, hatalmas fém kapukkal, kietlen rakéta silókkal, amit elkezdett benőni az erdő, és amit ezért időről időre lakhatóvá kell tenni.”

Program

08.18.

18:00 OTTHON 

20:00 KÖZTÁRSASÁG

08.19.

16:00 - OTTHON

17:00 - HAUNTED  (r.: Liwaa Yazji, Szíria, 57.p.,  2014, angol feli.)

18:00 - Beszélgetés Liwaa Yazji - vel

20:00 - KÖZTÁRSASÁG

OTTHON – csoportos kiállítás

Alkotók: Ausztrics Andrea, Fazekas Mihály, Flohr Zsuzsi, Chantal Meng, Szombat Éva, Esteban De LaTorre, Varju Tóth Balázs

Kurátor: Ausztrics Andrea