Géza

A cirkuszművészet rovat támogatója a Fővárosi Nagycirkusz

Soha nem volt életbiztosítása a világ leghíresebb kötéltáncosának

2017.09.01. 10:20

Programkereső

Pedig Charles Blondin, a „Niagara hőse”, avagy Blondin lovag a fél életét egy kötélen egyensúlyozva töltötte: körülbelül tízezer mérföldet tett meg életében a dróton, míg végül 72 évesen ágyban, párnák közt halt meg cukorbetegség következtében.

Ahogy az lenni szokott, nem esett messze az alma a fájától: Charles Blondin artistacsaládba született Jean François Gravelet-Blondin néven, 1824-ben, Franciaországban. De még az artistagyerekek közül is kiemelkedett, már hatévesen „csodagyerekként” szólították fel a porondra. A vándorcirkuszosok egyszerű életét élte, mígnem aztán

35 évesen kitalálta, hogy „napi” egészségügyi sétáját többé nem a földön, hanem a levegőben fogja megtenni.

1855-ben sétált keresztül először a Niagara-vízesés fölött kifeszített, 340 méter hosszú, 8,3 cm vastag kötélen, ami 49 méterrel a vízfelszín fölött húzódott. Miután már rutinná vált nála az egyszerű séta, újabb és újabb hajmeresztő ötletei támadtak: volt, hogy a kötél közepén elkezdett rántottát sütni, máskor bekötött szemmel ment a kötélen, vagy egy krumplis zsákkal teli talicskát tolt végig rajta, de arra is akadt példa, hogy gólyalábakon (!) táncolt végig a kötélen. Megtette az utat éjszaka, mozdonylámpákkal megvilágítva magát, és bilincsekkel a kezén is. Ebbe az őrületbe rendszeresen megpróbált belerángatni másokat is.

1860-ban történt, hogy a walesi herceg is megnézte az előadását a Niagara vízesésénél. Blondin pedig jó cirkuszos létére azonnal élt a helyzet adta lehetőséggel és megkérdezte tőle:

- Mit gondol Fenség, végig tudnék vinni egy embert a kötélen a talicskámban?

- Természetesen, nem kételkedem a képességeiben – válaszolt a herceg, mire Blondin azt felelte:

- Akkor hát foglaljon helyet kérem ebben a nemes járműben!

A hercegnek inába szállt a bátorsága, ezért Blondin a közönség felé fordult:

- Van itt valaki maguk között, aki halált megvető bátorsággal vállalkozna a mutatványra?

A közönség lapított, majd egy aprócska termetű öregasszony lépett elő közülük. Ő volt Blondin édesanyja. Hozzá kell tenni, hogy mivel nem voltunk ott, nem vállalunk felelősséget a történet valóságtartalmáért, azt viszont fotó dokumentálja, hogy menedzserét végigvitte hátán a híres artista:

Az is biztos, hogy Európát is meghódította. 1861-ben a londoni Kristálypalotában a földtől 20 méterre kifeszített kötélen bukfencezett és gólyalábakon járt,

egy későbbi fellépése alkalmával 5 éves kislányát is talicskában tolta át a kötélen.

Arra is akadt példa, hogy egy bébioroszlánt tett ki ugyanennek a megpróbáltatásnak. Magyarországon többször is megfordult, először 1864-ben, mikor a Városligetben mutatta be produkcióját, 1880-ban, amikor az állatkertben lépett fel, egy ízben pedig a Duna fölött kifeszített kötélen egyensúlyozott végig a Margitszigetnél.

Charles Blondin igazi mázlista volt, életveszélyes balesete során sem neki, hanem a háttérszemélyzetnek esett bántódása. 1861-ben Dublinban lépett fel, amikor a kötél elszakadt, magával rántva az állványzatot, ami két munkás életét kioltotta. Az ügyben vizsgálatot tartottak, de sem Blondint, sem a menedzsert nem találták hibásnak, ugyanakkor a vizsgálóbíró megjegyezte, hogy a kötélgyártónak sok megmagyarázni valója van. Amikor Blondin és a menedzsere nem jelent meg a tárgyalás folytatásán, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Hogy mekkora sztár volt saját korában, azt az is mutatja, hogy ennek ellenére a következő évben Blondin visszatért Dublinba és újabb mutatványokat mutatott be.

Ha érdekli, hogyan lesz valakiből kötéltáncos, olvassa el korábbi cikkünket!