Gerzson

10 popzenész, aki klasszikus zeneművekből idézett

2017.09.12. 09:39 Módosítva: 2017-09-12 13:17:45

Programkereső

„Jótól lopni nem szégyen” - szokás mondani. Így gondolkodtak a következő popzenészek, akik klasszikus zeneművekből idéztek slágerükben.

Klasszikustól idézni könnyűzenében egy bevett gyakorlat, gyakran nyúlnak a producerek az évszázadok próbáját kiállt zenékhez. Fantáziájuknak csak a jogdíjak szabnak határt, abban az esetben, ha a szerző még él, vagy kevesebb, mint 70 éve hunyt el, illetve ha egy mai előadó előadásában használják föl az adott művet. Az alábbi listában olyan slágerek szerepelnek, amik a megjelenés évében az eladási listák élén szerepeltek.

1992. Madonna, In This Life

Madonna az Erotica című, '92-es albumán szereplő slágert egy korán eltávozott barátja emlékére énekli és a sors könyörtelenségéről elmélkedik benne. A melankolikus hangulathoz Gershwin három prelűdje közül a cisz-moll prelűdöt vette kölcsönamit az eredeti mű szerzője maga is egyfajta szomorkás „blues altatónak” nevezett.

1994. 2 Unlimited, The Real Thing

A 90-es évek egyik legnépszerűbb technóegyüttese, a holland 2 Unlimited is tudta, mi kell a sikerhez. Egyik legnépszerűbb számuk riffjét Bach d-moll toccata és fúga című orgonaművének dallama szolgáltatja, 144 dpm-re gyorsítva, megtámogatva némi technó effekttel.

1996. Celine Dion, All by Myself

Celine Dion sem gondolta túl a slágerkészítést ebben az esetben. Eric Carmen írt egy viszonylag banális szöveget Rachmanyinov 2. c-moll zongoraversenyének 2. tételére. Tulajdonképpen nem elvetélt ötlet, tekintve, hogy Rachmaninov maga is szöveg nélküli dalként tekintett ezekre a művekre. A siker pedig, mint látjuk, nem maradt el: Celine Dion balladája nemcsak 96-ban vezette a slágerlistákat, de ma is dallamtapadásunk van tőle.

1998. Sweetbox, Everything's Gonna Be Alright

Úgy tűnik, Bach a popzenében is megkerülhetetlen. A Sweetbox nevű zenei projekt a legnagyobb áttörését is neki köszönheti: a 98-ban készült számon Tina Harris Bach egyik legismertebb szerzeményére, a D-dúr szvit Aircímű mű dallamára ígéri, hogy minden rendben lesz.

2002. The Streets, Same Old Thing

A kétezres évek egyik legnépszerűbb brit garázsbandája, a Mike Skinner vezette The Streets az Original Pirate Material című albumán Dvořák IX. Újvilág szimfóniájának első tételéből „hasznosított újra” néhány ütemet. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az Observer az évtized 100 legjobb albuma közé sorolta ezt a lemezt.

2006. Professor Green feat. C.O.R.E and Chynaman – Upper Clapton Dance

Magyar füllel a lista egyik legabszurdabb szereplője a brit rapper, Professor Green Upper Clapton Dance című száma, amiben gengszterrappet tol az utca farkastörvényeiről Brahms jól ismert, Ötödik magyar tánc című művére.

2007. Alicia Keys, As I Am

A Grammy-díjas soulénekesnő sem volt rest segítséghez folyamodni: harmadik stúdiólemezének intróját maga Chopin írta, csak nem ezzel a céllal, hanem a cisz-moll noctürn (no 20.) részeként. Hogy mennyire időtálló Chopin zenéje, azt az is bizonyítja, hogy az album, amelyen a szám szerepel – platinalemez lett.

2008. Beyonce, Ave Maria

Még egy „enyves kezű” popdíva: Beyoncé Ave Maria című száma tulajdonképpen Schubert Ave Mariájának átirata. Hárman kellettek ahhoz, hogy kicsit letranszponálják és új szöveget írjanak hozzá. Az elkövetők Amanda Ghost, Ian Dench és Makeba Riddick voltak.

2009. Lady Gaga, Alejandro

A Monti Csárdás dallamával indul Lady Gaga 2009-es slágere, amiben leszámol a „szex szörnyetegével” és egyúttal elbúcsúzik volt szerelmeitől. Több támadás is érte a videót, a Katolikus Liga istenkáromlással vádolta az énekesnőt. Mi lett volna, ha még Vittorio Monti is hallja, mit műveltek a művével?

2014. David Guetta - Dangerous

David Guetta a 45 éves, kortárs olasz zeneszerző, Ezio Bosso 2. szimfóniájának negyedik tételét ( Under Trees' Voices) értelmezte újra ebben a számban. Érdemes meghallgatni az eredetit is, mert nagyon szép!