Gerzson

Szerzői jogi vitát indított ez a szelfiző majom

2017.09.12. 15:35 Módosítva: 2017-09-12 15:35:36

Programkereső

Óriási port kavart tettével Naruto, a makákó, aki véletlenül készített magáról szelfiket egy indonéz dzsungelben. A nemzetközi állatvédő szervezet ugyanis pert indított az ellen a fotós ellen, akinek tulajdonát képezte a fotóapparát, amivel a képet a makákó saját kezével készítette. Az ügy végére most pont került.

A brit fotós, David Slater 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy

a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit.

A fotók nagy sikert arattak világszerte, David Slater pedig sok pénzt keresett velük.

David Slatert azonban a PETA nemzetközi állatvédő szervezet beperelte, mondván, hogy a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár. A PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését. Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak.  A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette. A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére.

Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog,

Slater azonban peren kívül megegyezett a PETA-val, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik "a Naruto nevű majomról, az indonéziai üstökös makákókról, vagy élőhelyük megőrzéséről". Ahhoz, hogy ez az egyezség meg tudjon valósulni, újabb fordulattal a fotós a PETÁ-val közösen fellebbezett, azt kérve a San Fraciscó-i fellebviteli bíróságtól, hogy semmisítse meg az elsőfokú ítéletet, amely szerint a képeket nem védi szerzői jog.